Тричленен състав на Върховния административен съд спря действието на текстовете

...
Тричленен състав на Върховния административен съд спря действието на текстовете
Коментари Харесай

Съдът спря увеличението на заплатите на лекарите и сестрите от 1 август

Тричленен състав на Върховния административен съд спря действието на текстовете в Националния рамков контракт сред лекарския съюз и здравната каса, с които от 1 август лекарите трябваше да получават минимална заплата от 2000 лева, а сестрите - от 1500 лева

Това става по тъжба на Националното съдружие на частните лечебни заведения, към която са се включили веригата лечебни заведения " Сърце и мозък ", сдружението на общинските лечебни заведения в България и други лечебни заведения.

Увеличението на главните заплати в здравния бранш, в който към момента има голям брой лекари и сестри, които получават минимални работни заплати и шефове на лечебни заведения, в това число и държавни, които са милионери,. Това стана с две стъпки - залагане на по-високи съществени заплати в груповия трудов контракт за бранша и с няколко нови члена в анекса към Националния рамков контракт сред Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Тези стъпки плануват обвързване за лечебните заведения да отделят 50% от приходите си за заплати на медиците, а в случай че не доближат равнищата на увеличените заплати до 1 август, да получават по-малко нарастване на цените на клиничните пътеки, по които здравната каса заплаща на лечебните заведения. Увеличението в контракта е приблизително с 25% на цените на всички пътеки, като има и такива, които са с нарастване 40-50%.
Реклама
Лекари и сестри доста пъти през последните години са протестирали против ниските заплати в бранша, които ги принуждават да работят на две или три места, както и против самобитната феодализация на лечебните заведения от техните шефове.
Как се получават заплатите до момента
Основен източник на доходи в лечебните заведения са средствата от здравната каса, които образуват към 90% приблизително от всички приходи в лечебните заведения, като при някои от тях това са 100% от приходите им. Отделно от това държавните лечебни заведения получават средства за незабавните си отделения, психиатриите, реанимациите по линия на здравното министерство, както и средства за лекуване на неосигурени. Отделно от това множеството лечебни заведения имат цени за избор на лекари и екипи, доплащания на консумативи, ВИП-стаи, сестрински постове, в това число и административна помощ. Тези доплащания се правят от пациентите на касата на болничното заведение и от време на време са изискване за банкет или пък от частен здравен осигурител.

В България работят общо 363 лечебни заведения, от които 65 - държавни, 130 - общински, а останалите са частни.

В момента заплатите се дефинират от шефовете на лечебните заведения, като в някои случаи те разпределят по лично убеждение парите на всички, до последния санитар, а в други - дефинират бюджети на всяка клиника или поделение, и началникът разпределя получените пари от здравната каса сред лекарите, сестрите и санитарите според от това кой какъв брой е работил.
Реклама
Така сега съвсем цялата здравна система работи на ниски минимални работни заплати, като към тях се прибавят така наречен " Пари по пътеки " или в допълнение материално стимулиране. Затова разликата в заплащанията в лечебни заведения е повече от 10 пъти сред един и различен член на медицинските екипи. В доста лечебни заведения има случаи на нулево ДМС, тъй като шефът по този начин е решил или има да заплаща по контракти с снабдители, има доста хора, които не получават нищо, тъй като не са симпатични на началника си или му опонират.

Идеята на текстовете беше лекарите и сестрите да не зависят от волята на шефовете и началниците на клиники, а да имат по-солидно твърдо заплащане, което да се усилва през идващите години.

Логично, преди влизането им в действие против тези текстове бяха написани заявления от всички държавни, частни и общински лечебни заведения. На финалната права в процеса останаха три страни, които считат, че увеличението на заплатите ще докара до банкрут лечебните заведения.
За какво е жалбата и какво реши съдът
Според жалбата действието на въпросните разпореждания може да аргументи обилни и мъчно поправими вреди на изпълнителите на здравна помощ и в още по огромна степен - на здравноосигурените лица, защото има действителен и непосреден риск лечебните заведения да бъдат оставени без задоволителен финансов запас.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Свят 1 Свят 2 Политика 3 Икономика 1 Икономика 2 Свят 3 Политика Реклама
Това от своя страна ще заплаши ползите на пациентите заради неспособност от страна на лечебните заведения за покриване на останалите разноски, свързани с консумативи, медикаменти и така нататък ", се споделя в жалбата. В документа е посочена, че лечебните заведения се финансират от НЗОК, само че това не трансформира правното им състояние на търговци, а страната няма прав да се намесва и да дефинира по заповеднически метод разпоредбите на установяване на работната заплата.

" Работната заплата на лекари и другите медицински експерти е функционалност на количеството, интензитета, сложността и качеството на положения труд, на квалификацията на съответния медицински експерт и на други фактори. Предвид това, нормативното вмешателство в разпоредбите на договорната независимост, както и администрирането на взаимоотношенията сред шеф и служащ, рефлектира и влиза в директно несъгласие с правата и законните ползи на лечебните заведения - работодатели и снабдители на медицински услуги и ще сложи в риск цялата система ", се споделя в жалбата.

Върховният административен съд приема, че могат да настъпят обилни или мъчно поправими вреди за оспорващите от задължението да усилят заплатите, като в това време няма да могат да получават задоволително средства и поради по-ниското нарастване и поради това, че по принцип лечебните заведения имат предели на банкет.

Поради това, че оспорените разпореждания биха затруднили или отсрочили оказването на здравна помощ, евентуално е да настъпят обилни и мъчно поправими вреди и за пациентите, което обуславя потребността от отбрана на публичния интерес, се споделя в решението на съда, който стопира действието на текстовете.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Решението може да се апелира в седемдневен период от Министерството на здравеопазването и НЗОК.
Свързани публикации Рокадите в лечебните заведения - подозрения за корупция и политически интриги 12 юли 2022, 17:53 Заплатите в лечебните заведения - от 2 хиляди до 70 хиляди лева на месец 23 юни 2022, 10:21 Доц. доктор Антон Тонев, дм: Ние се борим за пациентите и за всички работещи в здравния бранш - до последния санитар 30 май 2022, 13:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР