Три видински села приютиха цяла дузина граждани, желаещи да се

...
Три видински села приютиха цяла дузина граждани, желаещи да се
Коментари Харесай

Тайната падна: Ето защо младите предпочитат селския пред градския уют

Три видински села приютиха цяла дузина жители, искащи да се грижат за къща и двор, предава Нова тв.

Йоана и Юлита са две девойките, които в никакъв случай не са се срещали, само че ги събира една цел – да живеят на село в продължение на три седмици.

Пътищата им се пресичат в няколко видински села – Кошава, Неговановци и Синаговци, където са настанени.

Студентката по оперно пеене Йоана е израснала в града. Имала и село, само че от скоро никой не я посреща там.

„ Тази година моите баба и дядо починаха, тъй че аз доста желаех да поживея още веднъж със загатна за това да си с къща с възрастни хора, да ти мирише на мекички рано заран, да им помагаш, да ги виждаш те по какъв начин мислят, по какъв начин са стигнали да изградят този дом тук на село, и да мога да взема всичко положително като препоръки и мъдрост от техния опит, който имат “, сподели Бачурова.

Баба Гълъбина работила като педиатрична здравна сестра. Има четирима внуци, а неотдавна и пра внучка. С наслаждение приела концепцията да отвори вратите си и да стане баба за няколко седмици на чужд за нея човек.

Йоана съумява да се допре до традициите, да вземе от опита и препоръките на баба Гълъбина в семейството, само че получила и скъпи препоръки за живота. „ На всичко, което е поискала, на всичко съм я научила “, сподели още баба Гълъбина.

На другия завършек на видинското село Неговановци друга гостенка на баба Боби се учи на туршията „ Селска загадка “.

Юлита идва от Банкя, студентка е и в никакъв случай не е имала село. „ Аз си представях по принцип, че ще доя кози, само че се оказа, че тук няма толкоз доста животни и оказвам помощ за туршиите ", съобщи студентката.

В разгара на слагането на зимнината, Юлита се оказва дясната ръка на баба Боби.

Всичко създадено от градината към този момент е в бурканите благодарение на момичето.

Най-голямо усещане ѝ направило влашкия акцент на който приказват в този завършек на България. Затова си направила и речник с техните думи.

„ Много е необичайно - отиваш някъде в България и хората приказват различен език. Това са част от думите на влашки, които съм записала през тези три седмици, през които съм тук ", добави Юлита.

А в края на престоя, бабите, дружно с новите им внуци се изпратиха взаимно с песни и танци.

Домакин беше видинското село Кошава. Йоана, Юлита и още 13 мъже и дами като тях от на следващия ден ще се върнат към нормалните си отговорности, само че получили и видели от извора най-ценните неща в живота.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР