Три тира с дърва са запалени в село Свежен, община

...
Три тира с дърва са запалени в село Свежен, община
Коментари Харесай

Трите тира с дървесина, запалени край Свежен - протест срещу “дървената мафия“

Три тира с дърва са запалени в село Свежен, община Брезово в ранните часове на деня. Изгорели са близо 100 кубика дървесина, предопределена за огрев и промишлени цели. Хора от района считат, че пожарът е тенденциозен и най-вероятно е в символ на митинг против дървената мафия в горите. " Престъпен акт, който можеше да бъде избегнат, в случай че не беше изгубена връзката сред горските и обществото под натиска на политически и корупционни ползи. А в региона на Свежен и Средна Сърнена гора тази връзка е изгубена от дълго време, тъй като индикации за публичната непоносимост към злоупотребите в горите тук не са от през вчерашния ден ", разяснява някогашният шеф на Изпълнителна организация по горите Александър Дунчев, който сега е народен представител от " Продължаваме промяната ". " За страдание, отговорността за този случай не можем към този момент да прехвърлим на някогашните ръководещи..., които да възстановят връзката межу горски и обществото. Отхвърлени или блокирани са и ограниченията ни за деполитизация на горската система и отбрана на професионализма в горите, и ограниченията ни за прекъсване на схемите и отбрана на почтения горски бизнес, и даже ограниченията ни за отбрана на вододайните зони от несъразмерни сечи и нови горски автомагистрали. Всичките изгоряха в кошчето на политическия клиентелизъм " написа Дунчев в профила си. Само преди ден министърът на земеделието /БСП/ Иван Иванов съобщи, че Дунчев е нездравословен както за партията си, по този начин и за обединението. Повод за думите му бяха скандалните разкрития на депутата за назначения на член на БСП-Сърница в Регионална дирекция по горите-Пазарджик без осъществяване на конкурс, с протокол, който той самичък е подписал, и съгласно Дунчев, без нужния опит за длъжността, която заема.
А огромната сеч в Сърнена Средна гора е причина за пресъхване на някои от изворите в региона на селата Свежен и Розовец. Повредени каптажи и пресъхнали чешми са резултат от противозаконна сеч и корупционни практики.

Още през 2020 година TrafficNews изпрати сигнал за противозаконна сеч в региона хижите Братан и Студенец до Министерството на земеделието и горите, съпроводен със фотоси на камари трупи и обезлесени пространства. След осъществена инспекция, от министерството оповестиха, че не са установени нарушавания, а сечта край Братан е по проект на Държавното ловно стопанство – Мазалат, за разреждане на гората.

При новите инспекции обаче са открити десетки отсечени немаркирани дървета, както и такива с подправени марки. Дунчев оповестява за 30 декара, в които е имало всеобща сеч, както и за противозаконна сеч в зоната на 4 каптажа. Разрушени са оградите на каптажите, а в региона към този момент има гъста мрежа от противозаконни извозни пътища, по които се изкарва дървесината.

300 поданици на село Розовец са се подписали в петиция, с която упорстват да се спре сечта в региона на село Розовец, защото чешмите там пресъхват. „ Половината гора към изворчето и чешмата под хижа Братан към този момент я няма, подредена на безконечен краткотраен горски склад. Горският път е замязял на огромна ерозионна вадичка, а по някои пъни се разпознават пресни подправени марки за легализиране на противозаконна сеч. В другата част на гората към момента се срещат неповторимите за региона вековни буки” описват локални поданици.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР