Три села – Шарково, Странджа и Болярово са под полицейска

...
Три села – Шарково, Странджа и Болярово са под полицейска
Коментари Харесай

Срещу евтаназията на животни три села се вдигнаха на протест


Три села – Шарково, Странджа и Болярово са под полицейска обсада, с цел да се обезпечи опция на ветеринари да избият всички животни в огнищата, даже и здравите.

Земеделският министър Румен Порожанов даде обещание обезщетение сред 150 и 225 лева на животно.

Той да ми купи животно за тези 150 лева, прикани Костадин Пулев от село Шарково.

Хората се заканват да не разрешат на ветеринарите за унищожат животните им. Питат и за какво няма предварителна защита против рисковите болести при животните.

"Не си даваме животните. Никой не е пристигнал от София да ни чуе. Те са подведени. Каним министъра да пристигна при нас и да вземат втори проби. Животните ни не са заболели ", разясниха хора от селото пред Нова тв, където продължава евтаназирането на животни поради чума.

Според локалните пробите за чума са негативни. Те дадоха образец със собствен съгражданин, който имал 150 животни, които отгледал с биберон.

"Полицаите са повече от нас, не можем да ги спрем ", сподели Костадин Пулев, един от дребното стопани, останал с живи животни. Цялото село обаче го поддържа.

Някои от съселяните му пък са подготвени да повторят Априлското въстание. Жителите на селото седят пред кошарите си в опит да спрат евтаназията на животните си. Пътни блокади обаче няма да има, тъй като ветеринарните управляващи са в кошарите, допълниха пострадалите.

Според локални хора са избити към този момент над 1000 животни, като съгласно думите им - те били здрави.

"Чума в селото няма. Докторите споделят, че месото и млякото на животните могат да се употребяват ", добави различен от локалните.

"Вчера ми убиха 800 животни, дадоха ми документ, който нямаше нито щемпел, нито написано от ветеринар, че са заболели ", изясни стара жена.

Според локалните повода за протичащото е да се обезлюди региона.

"С парите, които Порожанов сподели, че ще бъдат изплатени, не можем да си купим едно агне, камо ли да си подновим стадото ", безапелационни са те.

Протестът на жителите на Голямо Шарково продължава със запалена вълна, останала, тъй като последния месец никой не изкупува нито нея, нито млякото.

"Това са разпоредбите при сходни болести. Въпросът дали има в действителност чума е неплатежоспособен. Взели сме над 6000 проби, които са изпратени в референтна лаборатория. Трябва да защитим на 1 милион преживни в България. В понеделник ще дойдат специалисти от Европа да ревизират дали ограниченията са задоволително ефикасни даже и по границата ", изясни обстановката доктор Дамян Илиев, изпълнителен шеф на БАБХ.

Той добави, че риск за хората няма, само че загубите ще са стопански.

"Не мога да отстъпя даже на база на тази страст, като чух и видях, тъй като това са отзиви на хора, които не познават болестта и технологията на проучване ", сподели Илиев. /dnes.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР