Три са основните въпроси, които обединяват проблемите на всички болници

...
Три са основните въпроси, които обединяват проблемите на всички болници
Коментари Харесай

Финансирането, персоналът и качеството на лечение събират болниците на дебат

Три са главните въпроси, които сплотяват проблемите на всички лечебни заведения у нас, без значение от типа им – финансирането, дефицита на личен състав и качеството на лекуване. Това стана ясно от думите на председателката на Българската болнична асоциация адв. Свилена Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Конкретният мотив за диалога с нея бе идният здравен спор „ Болнична помощ след COVID-19 – късмет за промяна “, който е проведен от асоциацията и ще се организира на следващия ден.

Адв. Димитрова означи, че годините на пандемията са сложили въпроса по какъв начин са оживели лечебните заведения и какво им е коствало това.

„ Разчитаме, че има късмет за промяна. Причината е, че лечебните заведения имаха опция да влязат в договаряния с новото държавно управление по отношение на визията, която имаме по избрани въпроси при промените, които ще се наложат, и мислим, че това ще бъде добра и значима насочна точка за каквито и промени да вършим отсега нататък. Защото ние доста пъти сме говорили за това, поставяли сме проблеми, които са значими за лечебните заведения, да се артикулират и в обществото, тъй като в последна сметка това, което е значително, с цел да съществуват те и да са качествено подредени нещата в тях, в действителност обслужва нас, пациентите. Нещата са взаимно свързани “, разяснява председателката на ББА и добави: „ Искрено се надяваме, че в този план ще можем да включим в едно общо цяло всички институции, които сега дават отговор за трансформацията в опазването на здравето, само че и болничните структури, без които такава промяна няма да бъде допустима. Защото би трябвало доста деликатно да пипаме в опазването на здравето в миг, в който то излиза от Коронавирус “.

Тя означи, че по време на дебата ще се търси и решение на проблемите, като уточни, че разновидностите за решение не са прекалено много. „ Затова по-скоро ще търсим първо обединяване към целите, и второ, опция да ги решаваме дружно “, изясни адв. Димитрова.

Участници и посетители ще бъдат представители на всички лечебни заведения в България – академични, общински, регионални, държавни и частни. „ Там ще бъде сърцето на българското болнично опазване на здравето и имам вяра, че това ще бъде добър източник за послания за това какво би трябвало да създадем оттук насетне, с цел да се усещат пациентите спокойни, когато се обръщат към лечебните заведения “, разяснява председателката на ББА.

„ Категорично един от значимите въпроси е обвързван с бъдещите способи за финансиране в опазването на здравето, за това какви цели си слагаме и какво можем да реализираме със средствата, с които боравим, за осъществяване на тези цели. Взаимно свързани и в корелация с това са въпросите за личния състав – извънредно доста се приказва по този въпрос. Това е проблем, който по някакъв метод опира до това ние къде се намираме в Европа като стандарт, опира до това по какъв метод организираме личните си цели в страната, с цел да можем да създадем такива условия на работа, че скъпите ни фрагменти да остават тук или да се връщат в България – по какъв начин да ги подтикваме, и, несъмнено, като трета големина – задачата към едно възстановяване на качеството на здравни услуги, което също има своята цена – финансова, организационна, мотивационна.

Това са провокациите, които ББА си слага в този момент, и се надявам с този план да отворим нова врата на договаряния в обществото “, сподели още тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР