Три са измененията в Закона за защита от домашното насилие,

...
Три са измененията в Закона за защита от домашното насилие,
Коментари Харесай

Що е то интимна връзка за 60 дни: Бивш правосъден министър, съдия и юрист за промените за насилието

Три са промените в Закона за отбрана от домашното принуждение, гласуван през вчерашния ден в пленарна зала. И трите ще породят проблеми, споделят специалисти и магистрати. Според мнението им дефиницията „ интимна връзка “ не е цялостна и може да породи единствено разногласия.

Експертите споделят, че не излиза наяве каква е задачата на въведените цифрови измерения, тъй като отбрана от страната могат да търсят хора, които са били... 60 дни в интимни връзки.

Текстът влезе под хипотезата " сред две физически лица от мъжки и женски пол "

С решението отбрана да имат единствено двойките мъж и жена пък ще се усилят делата в Европейския съд по правата на индивида, настояват магистрати, тъй като това изменение отделя еднополовите двойки.

Новите термини в закона са неразбираеми, сподели в предаването „ Тази заран “ по bTV секретарят на президента по правните въпроси и някогашен правосъден министър Крум Зарков.

„ Това не е Наказателен кодекс, който има за цел да накаже насилника, това е закон, който би трябвало да провежда политиката на страната по предварителна защита, както и да вземе краткотрайни, бързи ограничения за делене на насилника от неговата жертва “, изясни той.

„ Жените постоянно не приказват за похищението незабавно, откакто се случи, по ред аргументи ”, показват от организацията

Досега съдиите у нас са работили без формулировка в законодателството ни за „ съпружеските взаимоотношения “. Въпреки това са намирали доказателства и са завършвали делата си, изяснява заместник-председателят на софийския областен съд Мария Димитрова.

„ Като образец може да се уточни обитават ли лицата в едно жилище, имат ли и двамата ключ от това жилище, имат ли общ бюджет, вписани ли са в домовата книга. Дори са ми представяни доказателства от страни по каузи “, сподели Димитрова.

Според съдията формулировката е нужна, само че би трябвало да е ясна. А обществото е реагирало на цифровото измерение „ 60 дни “, тъй като хората не свързват интимната връзка със период.

Какво още се случи на 7 август?

„ Още повече, че той разрешава и разделяне на потърпевшите, тъй като тези, които са имали връзка 1 месец и 29 дни няма да получат отбрана, пък тези, които са имали шанса да бъдат във връзка един ден по-дълго ще получат отбрана “, сподели тя.

Според специалисти промените водят до дискриминация и основават проблем с европейската спогодба по правата на индивида.

„ Има политически субекти, които целеустремено разделят хората поради политически цели и ние го виждаме и в дебата към тези оферти. Когато вие предвиждате санкционни ограничения за лица, които биха посягали на собствен член на фамилията или респективно съкровен сътрудник и ограничавате тази отбрана само до случаите когато тези лица са от друг пол, в последна сметка вие постъпвате дискриминационно “, съобщи доцент доктор Христо Христев, учител в СУ „ Св. Климент Охридски “.

Доцент Христев добавя, че Конституцията на страната ни също допуска равно отнасяне на жителите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР