Три от четирите управляващи политически сили - БСП, „Демократична България“

...
Три от четирите управляващи политически сили - БСП, „Демократична България“
Коментари Харесай

Мощен отпор срещу предлагания нов извънреден орган в защита на държавата

Три от четирите ръководещи политически сили - Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и „ ИТН “ изрично обявиха, че в границите на обединението не е обсъждан планът, станал прочут като „ българския вид на закона „ Магнитски “ и оповестиха, че сходен план няма законодателно бъдеще.

От партия „ ИТН “ дефинираха като „ фашистки “ проектозакона на държавното управление, който планува основаване на нов ексклузивен орган в отбрана на страната от опасности за икономическата и финансовата система със основаване на „ наказателни “ описи.

Новата институция ще бъде управлявана от вицепремиера Асен Василев. Депутатът Станислав Балабанов съобщи, че „ ИТН “ изрично ще се опълчи на сходен законопроект:

„ Защото, в случай че изобщо това е минало през мозъка на някой перверзен политик, това е безспорен фашизъм и се надявам по някакъв метод то да не бъде използвано, тъй като без съд и присъда да действаш по този комунистически, за нас, метод е аморално и неточно. От Има Такъв Народ, във връзка с такива бъдещи диалози, ние ще бъдем безапелационни “.

Депутатът от „ ИТН “ Николай Радулов позволи, че проектозаконът може да се употребява като насила във връзка с позицията за участието на Северна Македония в Европейския съюз:

" Това е опит да се извиват ръце на всички, които не са съгласни - безусловно абсолютно да се започва процедура по присъединението на Македония - един опит да си каже:

„ Който не е склонен с нещата, които предлагаме, ще влезе в някой от тези описи. Така си мисля аз “.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански разгласи, че Националният проект за приемането на еврото е изнемощял от дневния ред на Министерски съвет. Той напомни позицията на ИТН, че е нужен разбор на резултатите от въвеждането на единната валута, преди приемането му от кабинета.

И от Българска социалистическа партия не утвърждават проектозакона. Председателят на парламентарната група Георги Свиленски съобщи, че не е взел участие в разискване на проектозакона:

„ Този закон не е част от съдружното съглашение. Нека да забележим каква е задачата, какви са концепциите. Това, което е показано е неприемливо, недопустимо “.

„ Нямам такова чувство, че Европейска комисия желае да даде такива гаранции и би приела да стане поръчител на осъществяването на контракта “.

Христо Иванов от „ Демократична България “ предлага решение с присъединяване на опозицията:

" Това, което се появи като някакви текстове, по никакъв метод не може да бъде подкрепено от Демократична България ".

„ Докато в България няма правораздаване, на което всички да имаме доверие и да си решаваме вътре проблемите с изказвания за корупция или тяхното опровержение пред самостоятелен съд и пред прокуратура, на която можем да имаме доверие, ще бъде отворена България към това външни фактори, в това число и Съединени американски щати, да вършат сходни интервенции, които основават безусловно изключителна обстановка “.

Опозиционните сили ГЕРБ и Движение за права и свободи са безапелационни, че сходен законопроект няма по какъв начин да бъде признат от Народното събрание.

Според депутата от ГЕРБ Томислав Дончев планът опонира на Конституцията и няма никаква опция да събере парламентарна поддръжка:

„ Аз не знам за опозицията, само че доста представители на ръководещите, в действителност май всички, показват уплах като разясняват текста. На първо място, този текст значи, че в случай че на следващия ден някой от вас обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев, на вас могат да ви запорират цялото имущество, безусловно. Ако този текст в никакъв случай няма да види бял свят, аз се тормозя, че този метод на мислене какво ще създаде на следващия ден! „ Врагове на народа? “.

Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид окачестви плана като „ пълзящ фашизъм “:

" Този закон, доколкото разбрах, е писан от Асен Василев. Той цели да оправи своите съдружни сътрудници, дори негови доближени споделят, че това е особено за Слави Трифонов и Корнелия Нинова, не знам, ще забележим дали е по този начин ".

От „ Продължаваме промяната “ към този момент отхвърлят коментар.

Такъв обаче се появи от Министерство на правораздаването:

По отношение на публикувания през вчерашния ден в медиите текст на законопроект се отбелязва, че в него има несъответствия и очевидни несъгласия с Конституцията, с актовете на Европейския съюз и с Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, заради което не може да бъде подсилен в този му тип от Министерство на правосъдието.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР