Три огромни будистки статуи на 600 години се появиха в

...
Три огромни будистки статуи на 600 години се появиха в
Коментари Харесай

Зноят в Китай извади на бял свят три огромни будистки статуи и остров

Три големи будистки скулптури на 600 години се появиха в коритото на река Яндзъ край югозападния китайски град Чунцин. Руслото на реката пресъхна, в резултат на незапомнената суша в Поднeбесната империя, заяви държавната осведомителна организация Xinhua.

Трите скулптури са открити на най-високата част на остров, наименуван Foyeliang, и датират от интервала на династиите Мин и Цин. Една от статуите изобразява духовник, стъпил върху фундамент от лотос.

Яндзъ, третата по дължина река в света, е една от няколкото в Китай, които пресъхнаха по време на рисковата гореща вълна, породена от изменението на климата. Температурите в някои градове минаха 104 градуса по Фаренхайт (40 градуса по Целзий – бел.р.). Валежите в басейна на Яндзъ са с към 45% по-ниски от нормалните през юли и август. Синоптици предизвестяват, че знойната горещина ще продължи и през септември. Властите в провинцията признаха, че са изправени пред „ тежка обстановка “. „ Има сериозен дефицит на електрическа енергия заради извънредно високите температури и сушата “, се споделя в публично изказване.

Река Яндзъ обезпечава питейна вода на повече от 400 милиона китайци и е от решаващо значение за световните морски направления. Тя е една от 66-те реки в 34 окръга в Чунцин, които са пресъхнали, заяви държавната телевизия CCTV на 19 август.

Безпрецедентната суша в Европа също разкри потънали съкровища. Дунав, който тече от западна Германия към Черно море, е с едно от най-ниските си водни равнища от съвсем век. Корпусите на десетки немски военни кораби, потопени по време на Втората международна война, се появиха в пресъхналото русло на реката покрай Прахово в Източна Сърбия. Много от тях към момента съдържат бойни боеприпаси и експлозиви, заяви СNN.

В Испания пресъхването на язовир докара до откриването на праисторически каменен кръг, сходен на  Стоунхендж. Оброчището, известно като Долменът на Гуадалперал, евентуално датира от 5000 година пр.н.е. Камъните се намират на открит ъгъл на водния контейнер Валдеканас в провинция Касерес.

Кръгът от камъни е открит през 1926 година от немския археолог Хуго Обермайер, само че районът е наводнен през 1963 година в скица за развиване на селските региони по време на режима на Франсиско Франко. Оттогава е наличен за археолозите единствено четири пъти заради променливите равнища на водата в язовира.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР