Три мистерии за руската подводница Курск остават все още неразкрити,

...
Три мистерии за руската подводница Курск остават все още неразкрити,
Коментари Харесай

Три мистерии за Курск остават неразкрити. Мълчанието на Кремъл

Три мистерии за съветската подводница „ Курск ” остават към момента неразкрити, 23 години след нещастието Баренцово море.

-->
На 12 август 2000 година по време на учения на Северния флот на Русия в Баренцово море съветската атомна подводница " Курск " аварира и потъва. Загиват 118 души. Повече от седмица не престават опитите да бъде избавен екипажът, само че без триумф.

Според формалната версия подводницата, която е в употреба от 1995 година, потъва вследствие на гърмеж и пожар в торпедния ѝ отсек. Операцията за изваждане на телата на починалите моряци стартира на 25 октомври 2000 година и приключва на 7 ноември 2000 година, а тази за изваждане на самата подводница стартира на 8 октомври 2001 година и продължава 15 часа. Подводницата тежи 18 000 тона. Операцията по нейното изваждане се отсрочва няколко пъти.

През 2019 година един от членовете на комисията по следствието на повредата на “Курск ”, в предишното подводничар-торпедист, вицеадмирал Валерий Рязанцев, който през 2001 г.бе зам.началник на Главния щаб на Военноморски сили на Русия, издаде книга за нещастието. В нея има няколко други вероятни аргументи, заради които би могло да се стигне до злополуката. Основата теза е, че на “Курск ” с неуважение са се отнасяли към годишната профилактика на апаратурата. Освен това на 11 август, ден преди гърмежа, във вахтената документи написа, че по заповед на командира минно-торпедата част е била подложена на тест с въздух под високо налягане - струпване на въздух във въздушния контейнер на торпедото, който се употребява за изтласкване на горивото и окислителя след изстрелването на торпедото. Според Рязанцев е допустимо дружно с въздуха в резервоара да са попаднали частици масло или стружки, които при съединяване с окислител да доведат до реакция и гърмеж.

Втората тайнственост е от 2021 година Тогава някогашният пълководец на Северния флот адмирал Вячеслав Попов сподели, че подводницата “Курск ” е потънала след конфликт с подводница на НАТО. Той твърди, че в деня на случая сигналът SOS не е подаден от съветска подводница, а от непозната подводница, която е била наоколо и е била развалена. В изявление за РИА той съобщи, че знае името на втората подводница (с 90% вероятност), само че не може да го разкрие. Никой различен не разяснява тази версия.

Третата тайнственост е обвързвана с екипажа. Възможно ли е той да е позволил неточност?

Рязанцев написа, че екипажът в никакъв случай преди този момент не е стрелял с торпедо от подобен вид и “над три години не е взел участие в стрелби с на практика торпеда ”. Той твърди, че “Актът за инспекция и обезмисляване на тръбопроводите за механически въздух ” е подписан с подправени подписи. Това изказване не се удостоверява от нито един различен източник. Устинов също написа за съмнителни подписи, само че под други документи: “В контролно-приемния лист за подготовката на торпедото за пукотевица се е подписал зам.началникът на цеха капитан-лейтенант, който няма никакво отношение към процеса ”.

Владимир Гундаров от “Независимо военно наблюдаване ” написа, че командващият мичман на “Курск ” не е можел да работи с торпедо 65-76А, защото е бил трансфериран на “Курск ” от друга подводница - “Баракуда ”, и се е качил на борда едвам два дни преди излизането в море.

Рязанцев написа още, че служебната документи на подводницата е била погрешна. “Обгорялата директория с експлоатационни указания, която по знамение се е запазила след гърмежа на борда на “Курск ”, съдържа поразителни данни. Тези указания нямат нищо общо с типа торпедо и торпеден уред, който е на “Курск ”.

”Подводничарите не са отговорни, че началниците им не са ги подготвили за обслужването най-мощното и комплицирано за ръководство торпедо във ВМФ. “Курск ” просто не е трябвало да взе участие в сходни учения ”, написа Гундаров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР