Три месеца след старта на 49-то Народно събрание, ГЕРБ-СДС и

...
Три месеца след старта на 49-то Народно събрание, ГЕРБ-СДС и
Коментари Харесай

РАЗБРАХА СЕ! Борисов и Петков си стиснаха ръцете за висшите постове в държавата

Три месеца след старта на 49-то Народно заседание, ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " започнаха да договарят втория ешелон на властта. Това стана след лидерска среща сутринта в Народното събрание сред Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев. Срещата се състоя в стаята на ГЕРБ, а хазаин беше Бойко Борисов. Партийните водачи се схванаха за някои от ръководителите на регулаторните органи, за ръководителите на комисиите в Народното събрание и за назначенията на регионалните шефове.

Малко по-късно денем съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков заяви, че парламентарната група на ПП-ДБ ще поддържа номинацията на Димитър Радев за трети мандат като гуверньор на Българската национална банка.

От ПП-ДБ взеха решение още довечера да изслушат претендентите на ГЕРБ-СДС за шефове на Българска народна банка и Сметната палата - Димитър Радев и Димитър Главчев. Тонът сред първите две обединения очевидно е омекотен и стартира разговорът, за който се договориха доскоро повече от седмица на първите лидерски срещи.



Първото, за което се схванаха, бяха назначенията на ръководители в парламентарните комисии. Управляващите ще си ги разделят - на правилото, че щом ПП-ДБ има по-голям превес в кабинета, то ГЕРБ би трябвало да имат превес в комисиите. ПП-ДБ ще правят отстъпка и множеството председателски места в комисиите на ГЕРБ. Стана ясно и че Движение за права и свободи също ще ръководи някои от непрекъснатите комисии в Народното събрание - една от тях е бюджетната.

„ Разбираме, че тежестта в Министерски съвет е повече от Политическа партия и е редно ГЕРБ да имат повече комисии и по този начин да има положителен резултат на конкуренцията “, добави Петков.

Утре местата в комисиите са първа точка в дневния ред на депутатите.



" За регулаторите говорихме, тъй като би трябвало да се дадат да бъдат определени. Ние единствено удължаваме, удължаваме. Аз искания нямам, просто чакаме техните хора да се дадат за всичките регулатори. Аз съм показал единствено едно име - на Димитър Радев ", разяснява сутринта Бойко Борисов.

" ПГ на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) ще поддържа кандидатурата на настоящия гуверньор на Централната банка Димитър Радев и за нов мандат. Това разгласи няколко часа по-късно съпредеседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков пред публицисти, след извършения диалог на депутати от група с претендента на ГЕРБ-СДС за началник на Българска народна банка. На собствен ред самият Радев увери, че е подготвен да остане на поста и по тази причина се среща с ПП-ДБ.

" След днешната среща и след тази ползотворна полемика мога да кажа, че това ще бъде нашето решение - господин Радев ще има нашата поддръжка ", даде обещание Кирил Петков.



" Днес нашите специалисти изслушаха Димитър Главчев по въпроси от региона на финансите и одита и бяха заложени основни въпроси по отношение на контрола на обществените средства, тъй като за нас е значимо те да се изразходват по най-прозрачен метод ", разгласи още съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков. На базата на този диалог депутатите на ПГ на ПП-ДБ ще уведомят цялата група и на общ съвет ще бъде взето финалното решение дали да поддържат Главчев за ръководител на Сметната палата.

Самият Димитър Главчев не разяснява пред публицисти по какъв начин е протекла срещата му с ПП-ДБ.



За неговата номинация за началник на одитния орган заяви през днешния ден в коридорите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, след среща сред управленията на групите на ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната - Демократична България “, в която взе участие и финансовият министър Асен Василев. По думите ѝ кандидатурата е утвърдена от ПП-ДБ. 

Димитър Главчев има 20 години стаж в областта на одита и финансовия надзор, се показва в биографията му, приложена към предлагането. Той беше ръководител на 44-ото Народно събрание от 19 април до 17 ноември 2017 година.

Другият претендент за ръководител на Сметната палата е на „ Възраждане “ - Нина Стоименова.

Одобрени бяха първите две номинации за регионални шефове - на София и Пловдив, както и заместник-областните шефове, оповестиха от ГЕРБ и ПП-ДБ. Не бяха посочени обаче съответните имена.

Бойко Борисов изясни, че ПП-ДБ са определили титулярите на поста, а ГЕРБ - заместниците.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков съобщи, че определените регионални шефове на София и Пловдив са специалисти.

" Като и за двата града се избраха хора, които не са доста огромни партийни дейци, а са хора, които са специалисти. Да покажем и на двете групи по какъв начин това е метода за действане и за другите области ", разяснява той. 

Снимки: Lupa.bg
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР