Три месеца преди парламентарните избори в Германия съветници на германското

...
Три месеца преди парламентарните избори в Германия съветници на германското
Коментари Харесай

Германците да се пенсионират чак на 68 години?

Три месеца преди парламентарните избори в Германия съветници на немското държавно управление предложиха промяна на пенсионната система. Тя се постанова поради предстоящото " шокиращо повишаване на компликациите с финансирането на пенсиите след 2025 година ", настояват от Консултативния съвет към министерството на стопанската система в Берлин. В момента в Германия пенсионната възраст се подвига последователно от 65 на 67 години, като процесът би трябвало да е завършил до 2029 година.
" Предложението неотложно да се отдръпна "  
Новото предложение в този момент може да се трансформира в една от главните предизборни тематики. Очаква се социалдемократите, Зелените, Левицата и профсъюзите да се разгласят срещу настояването на Консултативния съвет.
Особено сериозно гледат на предлагането в Левицата. Партийната председателка Сузане Хениг-Велсо изиска министърът на стопанската система Петер Алтмайер (от ХДС), неотложно да отдръпна предлагането на съветниците си. " В противоположен случай предизборната акция ще стартира още на следващия ден точно с тематиката за пенсиите ", сподели тя. Левицата щяла да се бори " със зъби и нокти да отбрани правата на пенсионерите ". Освен това те би трябвало да получат ясна гаранция, че вследствие на пандемията няма да има понижаване на пенсиите.
Експертите на икономическото министерство споделят и друго: пенсионната възраст не може дълготрайно да не бъде обвързана с продължителността на живота. " Вместо това се постанова въвеждането на явен правилник за разпределянето на спомагателните години живот сред по-дълъг трудов стаж и по-дълга пенсия. За това би трябвало да има " динамично обвързване на пенсионната възраст към предстоящата дълготрайност на живота ", настояват от Консултативния съвет.
Съотношението сред времето, което човек прекарва в работа, и времето, което прекарва в пенсия, обаче би трябвало да бъде постоянно. Според настоящите прогнози за дълготрайност на живота, в случай че това предписание бъде въведено, новата пенсионна възраст от 68 години ще бъде достигната през 2042 година, разгласи Аксел Бьорш-Зупан, шеф на Института " Макс Планк " за обществено право и обществена политика. В рекомендацията на експертната група се споделя още, че " в случай че продължителността на живота понижава, надлежно ще спада и възрастта за пенсиониране ".
Експертите: повече пари за пенсии за сметка на други разноски  
Това предложение не е ново - от години настояването за обвързването на предстоящата дълготрайност на живота с продължителността на трудовия стаж провокира в Германия разгорещени полемики. Според икономическите съветници, в случай че бъдат непокътнати сегашните равнища на пенсионни отчисления и възрастта за пенсиониране, финансирането на пенсионната каса със средства от бюджета ще би трябвало да бъде " съществено увеличено ", показват още от Консултативния съвет.
А това ще бъде за сметка на други разноски - да вземем за пример за обучение, инфраструктура и запазване на климата, предизвестява ръководителят на Консултативния съвет Клус Шмид.
 
Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР