Три години след първите забрани приети поради пандемията от COVID-19

...
Три години след първите забрани приети поради пандемията от COVID-19
Коментари Харесай

В Гърция: Отпадат почти всички мерки срещу COVID-19

Три години след първите забрани признати заради пандемията от COVID-19 гръцкото здравно министерство анулира и последните останали ограниченията за попречване на разпространяването на вируса, като наложителни остават защитните маски в здравните заведения, заяви електронното издание на в. „ Катимерини “.

Експертна комисията за ковид организира през вчерашния ден съвещание, на което беше призната рекомендацията на управлението на Министерство на здравеопазването за анулация на въведените ограничаващи ограничения, като се изключи ограниченията за държавните и частните здравни заведения и домовете за възрастни хора.

Практически се анулира мярката за носене на маски в публичния превоз, както и на седмичните бързи проби за неимунизираните или отчасти имунизираните чиновниците от държавния и частния бранш, като се изключи здравните чиновници.

„ Остава нуждата от отбрана на уязвимите групи на популацията против COVID-19 и заради тази причина се предлага съблюдаване на ограниченията за персонална отбрана, реваксинацията, както и предприемане на антивирусно лекуване за заболелите “, съобщи министърът на опазването на здравето Танос Плеврис.

Решението на комисията за анулация на коронавирус ограниченията се основава на обстоятелството, че коронавирусът от предишното лято не съставлява тежест за здравната система, заяви Димитрис Параскевис, член на експертната комисия за ковид. От началото на февруари седмично броят на признатите в болница пациенти с COVID-19 не надвишава 1000 в съпоставени с 2022 година, когато се стигаше до 4000. През първата седмица на март са регистрирани 89 смъртни случая от COVID-19 по отношение на близо 400 за съответния интервал през 2022 година, написа вестникът.

Според Параскевис „ не се чака анулацията на ограниченията да докара до някаква смяна в епидемиологичната конюнктура , защото по принцип всичко е „ свободно “ и даже в публичния превоз носенето на маска се съблюдава рядко “.

Мярката за показване на негативен бърз тест два пъти седмично остава за неимунизираните чиновници в болничните заведения и домовете за възрастни хора. Остава и наложителното носене на маски от здравния личен състав, пациентите и посетителите на болничните заведения.

В Гърция първите ограничения за попречване на разпространяването на Ковид-19 бяха наложени през март 2020 година, като част от ограниченията беше изпращането на СМС за право на пътешестване. През лятото на същата година навлезе и наложителното носене на маски даже и на открити места.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР