Три години след като завършва средното си образование във Варненската

...
Три години след като завършва средното си образование във Варненската
Коментари Харесай

Как ученик от Варна успя да пробие в световна компания

Три години откакто приключва междинното си обучение във Варненската комерсиална гимназия „ Георги Раковски “, Христо Ковачев към този момент управлява екип в българския офис на английската компания ZigZag Global LTd, оповестяват от Министерството на образованито и науката.

Основната активност на сдружението, което неотдавна бе добито от международния колос Global Blue, е като посредник сред търговски обекти и техните крайни клиенти.

Христо е от първия випуск, приключил Националната стратегия “Обучение за ИТ умения и кариера ” на МОН. Тя обезпечава образование по програмиране и компютърни науки на възпитаници от X, XI и ХII клас през свободното им време и ваканциите. Само преди дни министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков връчи грамоти на отличниците от четвъртия випуск, приключил образование по програмата.

В момента Христо управлява екип за тестване на програмен продукт в интернационалната компания.

„ Улесняваме и понижаваме цената на процеса по връщане на артикули, продадени онлайн “, изяснява той. Започнал е работа в сдружението още като възпитаник по време на лятната си почивка сред XI и XII клас.

„ Кандидатствах за позицията младши експерт - автоматизирано тестване на програмен продукт. Знанията, добити по профилираните предмети като Компютърна архитектура и операционни системи, Програмиране и алгоритмични езици и Информатика, в композиция с програмата " Обучение за ИТ умения и кариера " към МОН, ми дадоха увереността да се явя на изявлението “, споделя Христо. „ Тъй като компанията е непозната, личният състав също е от разнородни етноси и националности - връзката беше напълно на британски. Усиленото проучване на езика и профилираният предмет Чужд език по специалност ми помогнаха както с убеденост, по този начин и с обогатяване на речника ми. Успешно получих предложение за работа и го одобрих “, споделя Христо.
Първоначално почнал на 4-часов работен ден в сдружението – заран ходил на учебно заведение, а следобяд на работа във компанията.

„ Нещата провървяха доста добре. След като приключих през месец май 2020 година, компанията ми предложи 8-часов работен ден и аз одобрих. Обучението ми във Варненската комерсиална гимназия " Георги Раковски ", обвързвано с публични документи (Счетоводство и Бизнес комуникации), ми оказа помощ защото работим с публични документи и водим връзка с клиенти “, споделя младият началник екип.

Работата му е обвързвана с IT - създаване на нови планове, осъществяване на изявленията на претенденти за позициите експерт - ръчно тестване на програмен продукт и експерт - автоматизирано тестване на програмен продукт. Друга огромна част от отговорностите му е ръководството на наличния личен състав, слагане на цели за персонално и професионално издигане, надзор на качеството на продукта и тестване по сериозни недостатъци в системата.

Самият той декларира упоритости да се развива професионално при настоящия си шеф, който му дава независимост за развиване. Паралелно възнамерява да учи и висше обучение, само че в задочна форма, с цел да може да го съчетава с професионалните си задължения и кариерата.

„ Знанията ми от Варненската комерсиална гимназия " Георги Раковски " и стратегия " ИТ Кариера " на МОН са незаменима част от професионалното ми развиване. Още в 10-и клас започнахме интензивно да учим Обектно насочени езици за програмиране, Алгоритми, Бази данни ”, спомня си Христо.

„ С оглед на това, че “Обучение за ИТ умения и кариера ” се организираше в извънучебно време и беше съсредоточена единствено върху знанията по тези дисциплини, доста по-надълбоко се гмурнахме в света на IT. Все още подкрепям контакт с лекторите ми както и от " ИТ Кариера " - други инж. Пламена Йовчева и Петър Петров, по този начин и от Варненската комерсиална гимназия - Никола Цанков, Галя Душева, Веселина Стоянова. Това са неповторими учители, построили ме като темперамент и познания в областта на IT “, споделя младият експерт.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР