Три години ръководството на прокуратурата неглижираше аферата Осемте джуджета, наричайки

...
Три години ръководството на прокуратурата неглижираше аферата Осемте джуджета, наричайки
Коментари Харесай

Престъпна схема за присвояване. Как се потвърдиха съмненията за Осемте джуджета и какво следва

Три години управлението на прокуратурата неглижираше аферата " Осемте джуджета ", наричайки я " фамилна драма ". След махането на Иван Гешев се разбра, че от самото начало той е крил отчет със злоупотреби на прокурори по случая. Сега Борислав Сарафов разпореди нова инспекция. Какво знаем и какво следва?

Злоупотреба с власт и случайни дейности по връщане на доказателства. Пропуски в протоколите от изземвания, подозрително делене на материали в разнообразни каузи и необяснимо закъснение в хода на следствието.

Така най-общо звучат главните констатации за прокурорски злоупотреби по случая “Осемте джуджета ” , направени от самата прокуратура още през 2020 година Констатации, станали факт директно откакто Антикорупционният фонд (АКФ) разгласява за изземването на част от бизнеса на асансьорния производител Илия Златанов .

Става въпрос за схемата, която - по свидетелства на пострадали и участници - е била ръководена от Петьо Петров-Еврото , някогашната му брачна половинка Любена Павлова и настоящи прокурори.

В началото на юли тези констатации бяха показани от краткотрайния основен прокурор Борислав Сарафов (ВСС). Тогава стана ясно, че предшественикът му Иван Гешев е бил осведомен с този отчет, само че все пак нищо не се е случило.

Според Андрей Янкулов от АКФ тези констатации “изцяло удостоверяват всичко, което ние сме изнесли като условия още преди три години, изключително по линия на незаконната скица за заграбване на материални доказателства на висока стойност - злато и парични средства в брой на обща стойност към 5 милиона лв. ”.

След уволнението на Гешев и избора на досегашния му заместител Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността на основен прокурор, по “Осемте джуджета ” беше разпоредена нова инспекция - на Софийската апелативна прокуратура . Тя би трябвало да наблюдава дейностите на всички забъркани прокурори и да реши дали има данни за осъществени от тях закононарушения. Самият Сарафов към този момент сподели пред Висш съдебен съвет, че съгласно него такива има.

Свободна Европа неведнъж насочи въпроси към Гешев за това дали е имал информация, че по случая има данни за закононарушения на прокурори, само че той не пожела да отговори.
Началото на аферата
Аферата “Осемте джуджета ” доби популярност около към този момент несъществуващия едноименен ресторант в София, употребен от Петьо Еврото като офис. Място, където по думите на Любена Павлова някогашният ѝ брачен партньор е развил корупционна скица, прокурори, следователи, съдии и служители на реда.

Досега въпросът беше неглижиран от управлението на прокуратурата, в това число с обяснението, че става въпрос поради спор сред Илия Златанов и сина му Явор Златанов .

Бащата твърди, че поради спор със сина си е потърсил помощ от някогашния следовател Петров. Петров, който на собствен ред, е “уредил ” да бъде формирано дело за изнудване против сина, дъщерята Пролетина и някогашната жена на предприемача Юлия.

По думите на Златанов от фамилията са конфискувани огромно количество злато и пари, които в последна сметка са присвоени от Любена Павлова безусловно пред постройката на несъществуващата към този момент Специализирана прокуратура .

Съществени функции в тази ситуация имат някогашният началник на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров и охранителната компания “Делта гард ” на Димитър Спасов-Каратиста , която е наета от Явор Златанов и съгласно татко му принудително лишава от него контрола на един от асансьорните му фабрики.

Илия Златанов споделя още, че най-после в действителност е трансферирал огромна част от бизнеса си на Петьо Еврото и Любена Павлова, с цел да получи синът му животоспасяващо лекуване. През есента на 2021 година Явор Златанов тази история пред АКФ.
Докладът на Инспектората на ВКП
По времето, когато татко и наследник Златанови вършат своите обществени разкрития по случая, управлението на прокуратурата взема решение да стартира инспекция. Още през юни 2020 година Гешев разпорежда това, а някогашната му заместничка Красимира Филипова дефинира с нея да се заеме Марио Василев от Инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Той изготвя отчет, по който друга някогашна заместничка на Гешев - Пламена Цветанова , прави обобщение, излиза наяве от показаните от Сарафов документи пред Висш съдебен съвет. Година по-късно, през юли 2021 година, Гешев слага резолюция “запознат ” на отчета и с това всичко завършва.

Констатациите на прокурор Василев в никакъв случай не виждат бял свят, макар че в тях се приказва за “груби престъпления ”, които “следва да получат своето съответно санкциониране “. Най-фрапантните измежду тях са свързани с връщането на огромно количество злато и пари, конфискувани като доказателства по делото за изнудване против Явор Златанов, сестра му и майка му.

Става въпрос за 35 кг златни полезности , оценени от самата прокуратура на над 4 милиона лв., както и 550 000 евро в брой . Марио Василев разказва серия нарушавания още по време и директно след тяхното изземване - липса на детайлни описи на всеки обособен предмет и банкноти, липса на оценителна експертиза, липса на следи тези полезности и средства да са съхранявани в банка, както изисква законът.
Връщането на доказателства
Нещата напълно загрубяват, когато по делото стартират да постъпват молби за връщане на доказателства - първо от юрист, акредитиран от Илия Златанов , а по-късно и от юрист на някогашния народен представител Димитър Ламбовски . Всички тези пълномощници идват от една и съща адвокатска фирма - там, където Златанов подписва прекачване на част от бизнеса си под напън от Петьо Петров и Любена Павлова.

Пълномощникът на Златанов-старши претендира, че клиентът е притежател на конфискуваното злато, макар че самият предприемач на никое място в разпитите си по делото не твърди сходно нещо. На този декор синът му публично заявява, че има златото, което му е фамилно завещание.

По тази молба няма изговаряне в продължение на месеци, макар че процедурата планува това да се случи до три дни. В последна сметка през февруари 2020 година част от златото е върнато. По думите на Илия Златанов обаче то е било освободено от спецпрокуратурата и непосредствено натоварено в джипа на Любена Павлова.

“Само на това съображение - че има две насрещни искания за движимости, които са конфискувани, такава молба не може да бъде почетена. Могат да се връщат доказателства единствено на лица, от които са конфискувани, в случай че няма спор за тяхната благосъстоятелност. Нито едно от тези условия не е изпълнено ”, разяснява пред Свободна Европа някогашният прокурор Андрей Янкулов , в този момент специалист от АКФ.

Връщането е станало с разпореждане на прокурор Дилян Деянов - първият от общо четирима прокурори, работили делото.

“Постановлението за връщане на материални доказателства – монети, на прокурор Деянов е логичен спорно, изцяло голословно и заради това може да се характеризира, като случайно ”, написа в отчета на ВКП за “Осемте джуджета ”.

Авторът му Марио Василев е още по-краен в заключенията си във връзка връщането на сумата от 550 000 евро. През март 2020 година към нея предявява рекламация Димитър Ламбовски, представяйки контракт за отговорно бранене на 650 000 евро, според
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР