Три години поред фирма-монополист причинява масов мор с химикати, но

...
Три години поред фирма-монополист причинява масов мор с химикати, но
Коментари Харесай

Милиони евросубсидии за отрова за пчелите и хората - slava.bg

Три години подред фирма-монополист предизвиква всеобщ мор с химикати, само че осъдени няма, сочи журналистическо следствие на Валя Ахчиева за Euractiv.bg. Оказва се, че локални арендатори пръскат царевицата със неразрешени за Европейски Съюз субстанции, освен това с европари. Все една и съща компания правела това, настояват пчеларите – Сортови семена–Вардим, която била обвързвана с компанията Октопод инвест холдинг и Светлозар Дичевски.

Отровата убива пчелите и нарушава цялата екосистема в района. Разказват, че има открити умрели птици, животни и влечуги. В почвата и в растенията са открити забранениете химикати тиаметоксам и имидаклоприд. Тези токсини са открити с проучвания на акредитирана европейска лаборатория. Експерти настояват, че веществата вредят и на хората, само че българските управляващи не вършат нищо, акцентира Ахичева.

БАБХ-Плевен пък даже не е алармирала прокуратурата. От МЗХГ също не са създали нищо, откакто погазването на европейското законодателство продължава с години.Държавното обвиняване пък отхвърля да проверява, защото прокурорите не били откривали закононарушение.

Кметският наместник на с. Петокладенци Марио Дончев твърди, че компанията Октопод инвест холдинг не уведомява авансово кметството, че ще прави напръскване, както е съгласно Наредба 13 на МЗХГ.

Оказва се, че същата тази компания е измежду най-субсидираните производители на зърно у нас, за което Капитал написа още през 2014г. Тогава изданието уточни, че 5 компании на Дичевски са окупирали върха на сектора с получени 28 млн. лева от дотации. В публикацията написа, че в действителност, половината от 60-те млн. лева аграрни европари са получени от най-едрия зърнопроизводител в страната –Дичевски. Посочват се и следените от него компании – Троя авто, Деси – Светла Симеонова, Ресен, Сортови семена – Вардим и Едноличен търговец Агро-Светлозар Дичевски. Групата била най-голямото земеделско сдружение в страната. Според доклада на Октопод инвест холдинг приходите единствено за 2013г. са 305 млн. лева

През 2019 година локалното издание Про нюз Добрич написа публикация за Империята на Светлозар Дичевски. В нея се показва, че „ посредством петте си компании Дичевски концентрира над 22 млн. лева от въпросните директни заплащания от ЕС”.
В последна сметка излиа, че с европари Октопод с пръска със неразрешени в Европейски Съюз субстанции, които тровят пчелите, земята ни и растенията и затрива бизнеса на близките производители.

„ Комисията не можела изрично да удостовери, че смъртността на пчелите имала директна връзка с използването на инсектициди с тиаметоксам, заради прекомерно ниското му съдържание”, сочи резултат от инспекция на МЗХГ. Тази инспекция била открила, че в 5 от 6-те проби на пчели, била открита болест по пчелите, а значи всичко било наред и отговорния няма. Отново държавни чиновници пишат в документа, че нямало връзка сред гибелта на пчелите и пръсканата отрова, тъй като количеството на неразрешеното вещество тиаметоксам било доста малко. Ахчиева акцентира, че сходни резултати могат да сидетелсват за чадър над компаниите на Дически в МЗХГ.

За това свидетелства и фактът, че пробите са постъпвали със забавяне една от друга за разбор в лабораторията Приморис-България. Разликите варират от 3 до 11 дни. Това значи, че пробите на пчелите и растителността не са взети по едно и също време.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР