Три години безвремие в държавата оставиха Варна с осакатени финанси,

...
Три години безвремие в държавата оставиха Варна с осакатени финанси,
Коментари Харесай

Кметът Иван Портних: 3 години безвремие в държавата оставиха Варна с осакатени финанси

Три години безвремие в страната оставиха Варна с осакатени финанси, само че се справихме.

Това стана ясно от думите на кмета  Иван Портних, на представянето на проектобюджета на Общината за 2023 година

Това е един друг бюджет. Приемаме го чак в този момент, а е втората половина на годината. Работихме с планове за доходи и разноски, одобрени през май от Общинския съвет.
 Българска телеграфна агенция
Той не е рекорден, макар макрорамката му. Причината е, че акумулира средства, които са били заложени за финансови разноски обратно в годините, стана още ясно от думите на Портних. Като образец той даде огромния план на ВиК.

Изпълнителят на тези действия бе определен още през 2021-ва. Ние - като Община още през 2020 бяхме заложили средства, с цел да работим след ВиК, само че действително чак в този момент се извършват строително.ремонтните действия. Цялото това закъснение през годините, изяснява, че тези поправки не са предизборни, а са в резултат на закъснение, изясни кметът на Варна.

Бюджетът за тази година - в приходната му част, се образува от 120 милиона от локални налози и такси , като от тях единствено 35 милиона е от налог здания, изясни той. 320 милиона са приходите от държавно делегирани действия - за обучение, учебни заведения и прочие.

Общо макрорамката на Бюджет 2023 е 791 милиона лв., само че действително той е доста по-малък, изясни още Иван Портних. Причината е, че в тази сума влизат осъществени към този момент планове, както и такива, които в момента се извършват.

Проблемът идва и от това, че към този момент трета година няма отворени европейски стратегии, по които да кандидатства Общината. Нула лв. са влезнали и от Плана за възобновяване. Въпреки компликациите, ние се справихме, добави той.

" За положителната ни работа приказва и обстоятелството, че кредитния рейтинг е постоянен. Въпреки компликациите ние не увеличихме налог здания. Този данък не е пипан 10 години. Успяхме да задържим цената пътешестване с градския превоз. Тя действително е лев, макар нарастването цената на горивата ", сподели още той.
 Българска телеграфна агенция
" В сферата на опазването на здравето рамката на бюджета е 36 милиона, с 6,5 млн. лева повече. За благоустройство, комунални действия и екология бюджетът е 256 млн. със 76 млн. повече. За перата спорт и просвета - бюджетът е 30 млн., с 4 млн. лева повече.

За обществени действия - 46 милиона лв. ", сподели още кметът на Варна. Капиталовата ни стратегия е за 265 млн. лева, само че това е с струпване поради забавените действия през последните три години, изясни още той.  

До момента половината от Бюджет 2023, който към момента не е гласуван на съвещание на Общинския съвет, към този момент е изхарчен, стана още ясно от конференцията.

Тя бе дадена поради обстоятелството, че националния бюджет на Българя бе признат преди няколко седмици, което значи, че в този момент на дневен ред са общинските бюджети за тази година, без значение че повече от половината от нея към този момент мина.

Публичното разискване на доклада на бюджет 2022 на Община Варна ще се организира на 25 август, от 14:30 до 16:00 часа, а на проектобюджета за 2023 - на 25 август, от 16:30 до 18:30 часа в зала " Пленарна ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР