Три фирми са подали оферти за обществената поръчка за електронните

...
Три фирми са подали оферти за обществената поръчка за електронните
Коментари Харесай

Три фирми са подали оферти за електронно проследяване на затворници

Три компании са подали предложения за публичната поръчка за електронните гривни за отдалечено следене на пандизчии. Това се схваща след отварянето на офертите за публичната поръчка, оповестена в средата на юни. Тя е на стойност близо 1.8 милиона лв., като средствата ще бъдат обезпечени по стратегия " Добро ръководство ".

Фирмите, които са - Консорциум " Суперком Абати България ", " Вип Секюрити сълушънс " и " Контракс АД " имат период от пет дни да отстранят някои нередности по подадените от тях предложения.

Идеята е посредством специфичните устройства да се наблюдават и пандизчии, които са с по-лек и свободен режим, или тези които поставят общественополезен труд. Електронните гривни са потвърден прийом против бягствата на хора с леки ограничения за неотклонения или санкции, както и оказват помощ против препълването на арестите. Тя се поставя на крайници на наказания или арестувания и подава 24-часов сигнал към надзорен център. Ако се опита да се смъкна, тя стартира да подава сигнал. Гривната дава опция и за GPS следене.

Заместник-министърът на правораздаването професор Николай Проданов разгласи, че планът ще обхване в началото 250 души (в момента пандизчиите са близо 7 хиляди), като има опция кръгът от хора да бъде уголемен до 2 хиляди души. В рамките на предходния програмен интервал на Норвежкия финансов механизъм електронните гривни са били тествани на над 180 души.

Темата за електронните гривни нормално се подема от ръководещите, а и от медиите, при мощна социална реакция поради драматичен или абсурден случай. Идеята такива устройства да бъдат прилагани по отношение на лишени от независимост или хора с по-леки ограничения е най-малко на шест години.

Последно тематиката влезе в публичното пространство предишното лято, когато турският водач Фарук Бекташ, който провокира злополука с две жертви, а съдът му наложи " домакински арест ", се укри от правораздаването.

Първоначално министерството на правораздаването афишира социална поръчка през януари 2016 година, само че в последна сметка не се стига до възлагане. На няколко пъти срокът за подаване на предложения е удължаван, само че документи подава единствено една компания - " Г4С " (G4S) занимаваща се с защита и системи за сигурност.
От ведомството се усъмняват в заложените параметри на поръчка, тъй като и преди е оповестяването й, е имало интерес от повече от една компания. Затова през лятото те оповестиха, че ще търсят финансиране за сходен план от Европа, а плануваните бюджетни средства ще се употребяват за закупуване на металдетектори в пандизите.
Европейско финансиране беше открито при започване на 2017 година, когато стана известно, че пари ще бъдат обезпечени по Оперативна стратегия " Добро ръководство ". Стойността на плана е за над 1.8 млн. лв., а крайният период е февруари 2018 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР