Три дни след като в петък сутринта британският премиер Тереза

...
Три дни след като в петък сутринта британският премиер Тереза
Коментари Харесай

Британският министър за Брекзит коментира и разясни важни детайли относно предстоящия "развод" с ЕС

Три дни откакто в петък сутринта английският министър председател Тереза Мей и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер оповестиха, че са постигнали пробив в договарянията за Брекзит, след 18 месеца без значителен прогрес, излизането на Англия от Съюза продължава да бъде водеща тематика в английски щемпел. Интервю на министъра, отговарящ за въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис, обещано за BBC в неделя е отразено необятно в локалния щемпел, като цитати от изявлението на Дейвис играят ролята на водещи заглавия в огромните английски вестници. По време на изявлението си в ефира на малкия екран, Дейвис засегна идното начало на договарянията за комерсиално съглашение сред Лондон и Съюза, нещо за което Англия от дълго време настояваше. Юнкер даде обещание да предложи на водената от него комисия да стартира подобен тип диалози с английската страна откакто министър председателят Мей направи някои отстъпки по най-големите проблеми в договарянията от първата фаза на Брекзит - границата на Англия с Република Ирландия и така наречен " бракоразводна сума " или парите, които лондонското държавно управление би трябвало да заплати на Европейски Съюз поради напускането на организацията.

Преговарящият за Брекзит от страна на Англия Дейвид Дейвис съобщи в неделя, че възможностите Лондон да напусне Европейския съюз без реализирано комерсиално съглашение са намaлели доста, написа Guardian. Според Дейвис, в договарянията с Брюксел, английските договарящи ще се опитат да вземат най-хубавите черти от съществуващите търговски контракти на страната с Канада, Япония и Южна Корея и реализиран сходни условия.

Преговарящият също по този начин успокои британците, че сумата за „ бракоразводната договорка “ сред Лондон и Брюксел, ще бъде платена единствено след постигането на комерсиално съглашение сред двете страни.

Припомняме: Миналата седмица английският министър председател Тереза Мей и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обявиха на обща конференция, че са постигнали пробив по договарянията за Брекзит, след близо 18 месеца на застой. Това откри опция пред Юнкер да предложи по-късно този месец пред водената от него Комисия да бъде обещано началото на договаряния за комерсиално съглашение, нещо за което Лондон настояваше отдавна. Според направените сделки, „ бракоразводната сметка “, както английските медии назовават сумата, която Англия ще заплати за излизането си от Съюза, ще бъде равна на сред 35 и 39 милиарда паунда. „ Ако няма комерсиално съглашение, няма да платим тази сума “, съобщи Дейвис в изявление за BBC.

Великобритания би трябвало да подпише съглашение „ Канада-плюс, плюс, плюс “ с Евопейския съюз след излизането си от организацията. Това е декларирал английският министър за въпросите свързани с Брекзит, Дейвид Дейвис в изявление в неделя, написа изданието Telegraph. Дейвис означи, че чака комерсиално съглашение сред двете страни да бъде реализирано до към година. Според него, Лондон би трябвало да реализира договорка, основана на същите условия, по които се прави търговията сред Канада и Европейския съюз, само че с някои допълнения. Преговарящият за Брекзит разясни, че вида „ Канада-плюс, плюс, плюс “, би трябвало да включва съглашение по отношение на авиацията, нуклеарния и осведомителния бранш, което са надлежно трите допълнения. „ Искаме направено за потребностите ни съглашение “, съобщи Дейвис, като добави, че „ най-вероятно ще стартираме с най-хубавото (от покупко-продажбите на Европейски Съюз б.р.) с Канада, Южна Корея и Япония и най-после ще прибавим това, което липсва “.

Преговарящият за Брекзит от страна на Англия Дейвид Дейвис съобщи, че Лондон няма да заплати сумата по „ бракоразводната сметка “, в случай че не бъде контрактувано комерсиално съглашение с Брюксел, написа Independent. Дейвис дефинира сумата, която Англия би трябвало да заплати на Европейски Съюз, след излизането си от Съюза, като „ пожелателна “ и съобщи, че няма метод тя да бъде юридически наложена. Ако Англия и Брюксел не съумеят да реализират взаимноизгодно комерсиално съглашение, то Лондон няма по какъв начин да бъде заставен да заплати сумата, която съгласно информация на някои медии варира сред 35 и 39 милиарда паунда. Твърдението на Дейвис влиза в несъгласие с думите на финансовия министър Филип Хамънд, който съобщи по-рано, че е „ немислимо “ в случай че Англия се откаже да извършва поетите в интернационален проект задължения. „ Не. Зависи от резултата (от договарянията за комерсиално съглашение – б.р.). Страхувам се, че това (изявлението на Хамънд, б.р.) не е напълно правилно “, означи Дейвис. " Вече потвърдиха от (Даунинг стрийт) номер 10 ", добави още договарящият, по време на изявление за BBC.

Британският договарящ за Брекзит Дейвид Дейвис провокира гнева на ръководещи в Република Ирландия, откакто в неделя съобщи, че някои елементи от постигнатия прогрес по съглашението за излизането на Лондон от Съюза може да се трансформират, написа Daily Express. Англия и Европейския съюз най-сетне реализираха единодушие по отношение на „ бракоразводната сметка “, границата с Република Ирландия и правата на европейските жители на територията на Англия след нейното овакантяване през март 2019 година Но Дейвис означи, че от Даунинг стрийт 10 могат да откажат да платят 39-те милиарда паунда дължими за излизането на страната от Съюза, в случай че Лондон не успее да подпише комерсиално съглашение с Брюксел след Брекзит. По неговите думи, дали Англия ще извърши това обвързване зависи от резултата от договарянията за комерсиално съглашение.

За някои политици думите на Дейвис са знак, че Англия може да промени и други детайли от към този момент контрактуваните, разяснява изданието. Като отговор, ирландското държавно управление в Дъблин разгласи, че реализирана договорка е „ обвързваща “ и Лондон би трябвало да я съблюдава. Джо Макхю, един от членовете на кабинета на иранския министър председател Лео Варадкар, съобщи пред локална медия, че „ нашето държавно управление, като суверено държавно управление на Ирландия, ще държим Англия виновна (за спазването на съглашението – б.р.) “. „ Моят въпрос към всички английски ръководещи е, за какво има съглашение, реализирани сделки, за да се премине към втора фаза на договарянията, в случай че от Лондон считат да не ги спазят “, сподели още Макхю.

Източник: " Фокус "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР