Три дни по-късно заповедта продължава да бъде пренебрегвана. Кранът остава разположен

...
Три дни по-късно заповедта продължава да бъде пренебрегвана.
Кранът остава разположен
Коментари Харесай

Демонтажът на паметника не спира въпреки министерската заповед

Три дни по-късно заповедта продължава да бъде подценявана.

Кранът остава ситуиран край паметника, служащите не престават премахването на детайли при засилено полицейско наличие.

Отрязаните фигури от върха на монумента към момента се намират в региона на монумента и не са превозени към държавния парцел в село Лозен, където, съгласно проектите на регионалната администрация, би трябвало да бъдат съхранявани под защита, осведоми.

Според графика всички действия по скулптурите би трябвало да приключат до 11 януари, само че в огласения в петък проект за осъществяване от наетата от регионалната администрация компания е посочено, че периодите са примерни. Пише още, че дейностите няма да се организират в тъмната част на денонощието, само че в първите два дни от демонтажа се случи тъкмо противоположното.

Междувременно се чака решението на съда, който бе сезиран поотделно от Мая Манолова и " Възраждане ". В понеделник Министерството на културата и регионалната администрация би трябвало да отговорят дали ще продължи демонтажът и при какви условия.

Снимка: БТА

Остава отворен и въпросът, в случай че демонтажът е осъществен нелегално, какво ще се случи с отрязаните фигури.

С днешна дата кметът на София Васил Терзиев засегна тематиката за монумента в доклада си за един месец работа на поста. Той се обърна към социалистите с въпроса: " Кое ви е по-важно: един монумент или 1 млн. живота в София? "

В общественото пространство към този момент се популяризира неофициалната информация, че демонтажът на паметника е привързан с опита на Терзиев да образува болшинство с Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет, като нещата към този момент били пред позитивен процес. Точно в този миг обаче стартира рязането на фигурите от постамента и постигането на съглашение по ръководството на града и избора на ръководител на СОС бяха осуетени поради гневната реакция на социалистите.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР