Тревожни феномени започват да се наблюдават в Черно море. Заради

...
Тревожни феномени започват да се наблюдават в Черно море. Заради
Коментари Харесай

Тревожна новина за една от най-обичаните от българите риби

Тревожни явления стартират да се следят в Черно море. Заради климатичните промени по този начин обичаната на всички българи цаца е почнала да съкратява дължината си. Масово рибокът се развива до 6-6,5 см и съумява да съзрее полово. Обикновено това се случва, когато рибата доближи най-малко 7 см дължина.

" Установихме аномалията по време на нашите изследвания в Черно море. Наблюдава се и друга притеснителна наклонност. Още при започване на януари попчетата към този момент имат изцяло зрял хайвер. Това значи, че размножаването им е почнало доста по-рано. Това са необикновени феномени, които се отдават на температурните промени на водата ", разяснява пред " България Днес " доцент доктор Виолин Райков от Института по океанология - Българска академия на науките.

По думите му точно изместването на сезоните обърква рибите и те трансформират биологичните си цикли. Ученият акцентира, че това е развой, който ще се задълбочава. Изследванията демонстрират, че в дълготраен проект няма огромна смяна в температурата на повърхностните води, до момента в който на дълбочина 30-50 метра има ясна наклонност на нейното повишение през последните 30-40 години. В резултат на това няма удобна среда за доста студенолюбиви типове, които правят необикновени миграции.

" Ясен симптом на покачването на температурите е и това, че засичаме нови типове, присъщи най-вече за Средиземно море. В Черно море към този момент са улавяни даже морски звезди, които преди не са оцелявали в него. Рибари са хващали в мрежите си екземпляри, присъщи за турските курорти ", добавя експертът.

Засега сходни миграции са от региона на екзотиката и по-скоро инцидентни, в сравнение с наклонност. Според доцент Райков има много време, до момента в който стартира сходен развой, само че сме тръгнали натам.

" В дълготраен проект упованията са тази динамичност да се усили. И с температурните промени да се появяват още повече явления като разпростряност на рибата, нарушение на обичайните за тях интервали на размножаване. Всички тези стресови фактори имат отрицателен резултат върху процеса на размножаването и като цяло водят до все по-неблагоприятна среда за рибните ресурси в Черно море ", безапелационен е океанологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР