Тревогата във връзка със сигурността на Запорожката АЕЦ в Южна

...
Тревогата във връзка със сигурността на Запорожката АЕЦ в Южна
Коментари Харесай

Светът изрази тревогата си във връзка със случващото се в района на Запорожката АЕЦ

Тревогата във връзка със сигурността на Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, продължи да пораства през вчерашния ден, съобщи ДПА.

Рискът от пожар и приключване на радиоактивни субстанции поради стрелбата в региона на централата, която се намира под контрола на съветските сили, стана причина за съществени терзания.

" Запорожката АЕЦ действа при риск от нарушение на радиационните правила и на нормите за пожарна сигурност ", съобщи украинският нуклеарен регулатор " Енергоатом ".

" Енерготам заяви през вчерашния ден, че един от реакторите в Запорожката АЕЦ е бил спрян, откакто покрай централата бяха нанесени удари, за които Киев и Москва се упрекват взаимно, съобщи Франс прес.

" В резултат на офанзивата против Запорожката АЕЦ се задейства системата за спешна отбрана на един от трите настоящи реактора, който се изключи ", заяви " Енергоатом " в известие в Телеграм.

Според компанията нанесените удари а предизвикали " обилни повреди " на азотно-кислородна станция и " спомагателна постройка ". " Все още съществува риск от приключване на водород и радиоактивни субстанции, а рискът от пожар също е висок ", се споделя в известието.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) още веднъж насочи апел да ѝ бъде позволено да изпрати собствен екип в атомната централа, а ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел разкритикува " военните дейности на Русия в региона на Запорожката АЕЦ " и ги окачестви като " съществено и безконтролно нарушаване на разпоредбите за нуклеарна сигурност ".

Европейският съюз осъжда " безотговорното нарушение " на разпоредбите за нуклеарна сигурност от Русия с военните й дейности, засягащи украинската Запорожка АЕЦ. Това съобщи първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, съобщи Франс прес.

" Европейски Съюз осъжда военните дейности на Русия към Запорожката атомна централа. Става дума за тежко и безконтролно нарушаване на разпоредбите за нуклеарна сигурност и още един образец за това по какъв начин Русия подценява интернационалните правила ", написа той в туитър, заяви Българска телеграфна агенция.

Вчера съветските окупатори четири пъти обстреляха Запорожката АЕЦ, повредиха високоволтов проводник, задейства се спешната отбрана и един от трите работещи блока на централата се наложи да бъде изключен, подсети по-рано през днешния ден УНИАН.

След обстрелите президентът Зеленски прикани страните по света да наложат строги наказания на целия атомен бранш на Русия. По думите му Москва би трябвало да носи отговорност даже единствено за това, че е основала опасност за АЕЦ.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР