Третото правителство на Бойко Борисов вкарва в пълен хаос и

...
Третото правителство на Бойко Борисов вкарва в пълен хаос и
Коментари Харесай

Поредица от правни абсурди при изграждането на тол системата

Третото държавно управление на Бойко Борисов вкарва в цялостен безпорядък и в поредност от правни парадокси построяването на тол системата за платено прекосяване по българските автомагистрали и съществени пътища. Започваме построяването на държавно дружество за опериране на системата, сподели през вчерашния ден в Добрич ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) инж. Дончо Атанасов, представен от пресцентъра на ведомството си. Часове по-късно районният министър Николай Нанков удостовери във Варна информацията за нова държавна компания. Обществената поръчка за избор на реализатор на тол системата обаче няма да бъде прекъсната. Двата процеса ще са паралелни, добавя Нанков, съгласно известие на министерството.
Двете изявления идват синхронизирано единствено дни откакто в края на предходната седмица министър председателят Бойко Борисов се закани, че в случай че процедурата по публичната поръчка не тръгне още веднъж до понеделник, страната сама ще построи плануваната от години тол система, написа в. Сега.
" Премиерът Борисов вярно е споделил, започваме построяването на държавно дружество за опериране на тол системата. Тя е извънредно значима, с цел да може една от най-публичните услуги в страната, т.е. поддържането и строителството на републиканската пътна мрежа, да се самофинансира. Това ще бъде първата система, която ще бъде самофинансирана, без да разчита на държавния бюджет ", споделя още инж. Атанасов, съобщи организация " Фокус ".
" Ако успеем да класираме претендент посредством публичната поръчка, ще продължим по остарелия ред ", разяснява от своя страна Николай Нанков. Той добавя, че би трябвало да има планова компания, която ще оперира и поддържа тол системата и ресурса, който ще генерира.
Спорната социална поръчка планува въвеждане на тол система за тежкотоварните коли, които ще заплащат съгласно изминатото разстояние, и електронна винетка за леките коли. Според поръчката, която е в ход, определеният реализатор би трябвало да вложи 200 милиона лв. лични пари, които да си възвърне от бъдещи приходи от тол таксата в продължение на 3 години. В случай че системата бъде построена от държавна компания, финансирането ще бъде от държавния бюджет, като разноските също ще бъдат възстановявани от бъдещите приходи от тол таксата. Три или четири години ще бъде срокът и в случай че това се направи от държавна компания, като това ще стане дефинитивно ясно в стадия на реализирането на системата, излиза наяве от думите на Николай Нанков.
Засега няма отговор на въпроса за какво през цялото време не е бил определен разновидността страната да направи сама тол системата - още повече че приходите от таксите по закон би трябвало да отиват непосредствено за поддръжка и строителство на пътища. Не се загатва и дали и по какъв начин плануваната държавна компания би заобиколила закона за публичните поръчки за доставка, монтаж и поддръжка на нужните уреди. Остава открит и въпросът дали изявленията на висши държавни служители от последните дни не са просто форма на рекет и на открита опасност към участниците в процедурата по желание на реализатор за тол системата. От оповестяването й преди към година и половина тя непрестанно се апелира, в това число и съществени задгранични претенденти, най-много поради скъсените периоди за кандидатстване. При последното възобновяване на поръчката АПИ даде период за подаване на предложения от едвам 24 часа.
Заради непрекъснатите обжалвания районното министерство плаши претендентите и със правосъдна кавга за пропуснати изгоди. Не е ясно на какво ще се основават тези искове. По данни на самия министър Нанков от преди време са импортирани 6 предложения за присъединяване в процедурата. Пред Комисията за защита на конкуренцията са формирани общо 14 производства по тъжби против актове, дейности и бездействия на възложителя, до момента в който пред Висшия административен съд са формирани 11 производства по актове на Комисия за защита на конкуренцията, чието решение се чака. Намерението на държавното управление да заобиколи процедурата и да отстрани досегашните претенденти сигурно също ще бъде оспорвано. Според Николай Нанков обаче посредством основаването на държавна компания щял да се постави завършек на всички " нездрави опити " за обжалване, бламиране и саботиране на тол системата. Най-ниската и песимистична прогноза в разбора на Световната банка от 2015 година на база досегашните доходи от 320 млн. лева годишно е, че след внедрена тол система ще генерираме още 660 млн. лева, което разграничено на 365 дни, е към 1.6 млн. лева дневно, изясни министърът.Преценката за това кои пътища да бъдат включени в тол системата ще предстои на експертен спор, след което ще бъде взето и политическо решение, само че се чака това да не са повече от 50 - 55% от републиканката пътна мрежа, изяснява Николай Нанков. Според него в нея би трябвало да влязат на 100% автомагистралите и пътищата от I и II клас, до момента в който тези от трети клас да бъдат изключени. Ценовите модели и тарифирането на база на финансово моделиране ще станат ясни на стадий внедряване на системата, осведоми още Нанков. За обособените типове пътища ще има друго таксуване, като то ще бъде несъмнено след решение на Министерския съвет. Предвижда се системата да бъде гъвкава, което значи, че няма да бъдат налагани възбраните за придвижване на тежкотоварни коли в пиковите часове, а тогава таксата за тях ще бъде по-висока.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР