Третото поколение на субкомпактния SUV Dacia Duster ще се появи

...
Третото поколение на субкомпактния SUV Dacia Duster ще се появи
Коментари Харесай

Новата Дачия Дъстър. Какво знаем до момента?

Третото потомство на субкомпактния SUV Dacia Duster ще се появи през 2024 година с въодушевена от Bigster стилистика, нови технологии и хибридна алтернатива.

Тази история включва спекулативни илюстрации на новия Duster, които не са свързани с Dacia или не са утвърдени от нея. 

Dacia Duster е един от най-големите шлагери на румънския авто производител с повече от 2 милиона продажби от дебюта си през 2010 година Изцяло новото трето потомство на модела се чака да бъде пуснато на пазара през 2024 година, като ще резервира значимата си роля в гамата на марката на Renault Group.

Новият субкомпактен Duster ще остане правилен на духа на своите прародители като наличен, подготвен за офроуд и удобен SUV от B-сегмента с авантюристичен жанр, като в същото време ще предложи нови технологии и усъвършенствана рафинираност.

Настоящото, второ потомство на Dacia Duster в началото беше показано през 2017 година и получи фейслифт в средата на цикъла през 2021 г. 

Въпреки непрекъснатата си известност измежду европейските купувачи, SUV моделът има остра потребност от възобновяване заради зависимостта си от остаряващата платформа B0+. Новото потомство най-сетне ще премине към доста по-новата архитектура CMF-B, която се употребява и в Renault Clio / Captur, Nissan Micra / Juke, Mitsubishi ASX / Colt, както и в Dacia Sandero / Logan / Jogger и идния Bigster.

Стил, въодушевен от Bigster

Въз основа на пресните шпионски фотоси на маскирани прототипи на Duster, сътрудници na carscoops сътвориха извънредни визуализации, които ни дават ранен взор към румънския SUV. 

Dacia е занаятчия в тактиките за понижаване на разноските – нещо, което ще бъде приложено в нейното SUV семейство. В този подтекст Duster би могъл да показа някои от съставените елементи на екстериора и интериора си с по-големия Bigster, макар разликата в размерите.

Механично обвързваните SUV модели в гамата на Dacia биха могли да се отличават със сходни дизайнерски детайли, като тънки LED фарове, триъгълни задни светлини, брони с интегрирани алуминиеви лайстни, боксови арки на колелата и ясно изразени калници. 

Освен това те биха могли да включат музи от шнорхел детайл в профила, който беше въведен от второто потомство на Duster като образован, моден и пестелив способ за свързване на изместените калници с вратите. Този присъщ дизайнерски детайл се трансформира в отличителна линия на SUV Duster.

Duster ще има елементарни дръжки на вратите начело и скрити откъм гърба, като в същото време ще загуби някои високотехнологични характерности на по-фантастичната идея, всичко това в интерес на намаляването на разноските.

Той ще се отличава и с новата радиаторна решетка и емблемата Dacia Link, които към този момент са възприети от цялата гама на румънския авто производител.

Арматурното табло – отчасти разкрито от по-ранни шпионски фотоси – ще разполага с по-голям и по-високо ситуиран сензорен екран за информационно-развлекателната система, най-малко във високия клас модификации, защото по-евтините ще би трябвало да се задоволят с решение за интеграция на смарт телефон.

Въвеждането на цифрово арматурно табло ще бъде първо за Dacia, като към него евентуално ще се причислят превключватели, произхождащи от Renault.

Стойностният темперамент на Duster ни кара да имаме вяра, че румънският авто производител ще резервира много твърда (и елементарно надраскваема) пластмаса върху арматурното табло, картите на вратите и централната подпора.

Въпреки това дизайнерите на Dacia биха могли да намерят умни способи да подобрят възприеманото качество с съвременни текстури и издръжливи тапицерии за седалките – изключително във флагманското осъществяване Extreme, което се оказа много известно.

Очаква се новият Duster да порасне в дължина спрямо сегашния модел, който е с дължина 4341 мм, доближавайки се до тази на Jogger – 4547 мм. Това ще докара до още повече пространство за пасажерите и техния багаж.

В края на краищата Duster постоянно е бил един от най-просторните модели в B-SUV сегмента и Dacia желае да го резервира подобен. Освен това Duster ще се възползва от новата линия аксесоари на Dacia, която евентуално ще включва инсталирани на покрива палатки и други решения за къмпинг, което в допълнение ще увеличи неговата еластичност за феновете на разходки навън.

Електрификацията чука на вратата на Duster

Duster е единственият останал модел в гамата на Dacia, който към момента не е основан на новата архитектура CMF-B на Renault Group, която към този момент се употребява в моделите Sandero, Sandero Stepway, Logan и Jogger.

Това ще се промени с третото потомство на модела, което ще донесе усъвършенствания в качеството на возене и изтънчеността, без да се губи здравият темперамент, който се популяризира като значимо преимущество при продажбата.

Що се отнася до задвижванията, евентуално 1,0-литровият трицилиндров мотор с турбокомпресор ще продължи да служи като алтернатива за входното равнище в гамата на Duster, предлагана както в бензинов, по този начин и в двугоривен вид (LPG).

Въпреки това, заради по-строгите правила за излъчвания Euro 7, се чака дизеловата алтернатива да бъде отстранена от гамата. На нейно място като опция могат да бъдат въведени ефикасни меки хибридни бензинови задвижващи елементи, които да подсигуряват спазването на по-строгите стандарти за излъчванията, като в същото време обезпечават по-добра горивна успеваемост и понижено влияние върху околната среда.

По-важното е, че хибридът на Renault за самозареждане, който наскоро беше показан в Jogger, най-вероятно ще откри своето място в първия Duster Hybrid. Тази настройка комбинира 1,6-литров мотор с естествено абсорбция с два електромотора, 1,2 kWh батерия и многорежимна скоростна кутия. Тя генерира комбинирана мощ от 138 к.с. (103 kW / 140 PS) и предлага пробег от 900 км с цялостен контейнер бензин, макар че се предлага единствено в осъществяване с предно предаване.

И най-после, имаше клюки и спекулации за напълно електрическа версия на Duster, основана на архитектурата CMF-BEV. Въпреки това Dacia акцентира уговорката си към играта с мотори с вътрешно горене (ДВГ) до самия край.

Фокусът на марката е върху обезпечаването на най-достъпните решения за своите клиенти, тъй че, въпреки че електрическият Duster може да е вероятен в бъдеще, актуалният приоритет на Dacia остава предлагането на рентабилни разновидности с ДВГ, които да дават отговор на потребностите на нейната потребителска база.

Далеч от паркетните SUV-чета

Очаква се новият Dacia Duster да продължи традицията да предлага задвижване на всички колела като алтернатива, макар обстоятелството, че множеството разновидности ще бъдат с предно задвижване. Това значи, че той ще остане един от дребното модели в B-SUV сегмента, кадърен на по-сериозен офроуд, с помощта на комбинацията от задвижване на четирите колела, огромен пътен луфт и прилични ъгли на заход и потегляне, съответстващи на външния тип без непотребни детайли.

За информация, настоящият Duster разполага с луфт от 214 до 217 мм, ъгъл на заход 30° и ъгъл на отход 33-34°.

Подобно на своите прародители, третото потомство на Dacia Duster ще се създава в Миовени, Румъния. Компанията към този момент е почнала проби на камуфлирани прототипи, тъй че дебютът евентуално е близо. Френските медии оповестяват, че разкриването може да стане още през есента на 2023 година, а пазарната премиера се чака напролет или лятото на 2024 година

Най-вероятно и третото потомство на Дъстър ще господства българския пазар на нови коли. Както за частни, по този начин и за бизнес клиенти. Дъстър е FORD T на новото време. Достъпен е, прави работа на необятен набор от таргет аудитории.

В него се усещат удобно както СОТ-аджии, по този начин и фамилии с едно дете. Ако преди този момент си имал руско возило (евтин вид на Фиат) или скачаш от скейтборд на автомобил, Дъстър е кадърен да ти донесе относителна към висока надеждност, доста добра цена и набъбващ лист от екстри.


Има си и напълно действителни офроуд благоприятни условия. Само не го карайте да фучи по автомагистрала с над 130. Колкото и шумно да става в купето, ще чуете завихрянето на бензина/газта в резервоара. Разходът става травматично висок.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР