Трети двубой с рекордно ниска посещаемост записа „Реал“ (Мадрид). Само

...
Трети двубой с рекордно ниска посещаемост записа „Реал“ (Мадрид). Само
Коментари Харесай

„Реал“ губи милиони от ниска посещаемост

Трети дуел с рекордно ниска посещаемост записа „Реал“ (Мадрид). Само 53 412 фена следиха домакинската загуба от „Реал Сосиедад“ (0:2). Липсата на аудитория пък води до финансови загуби. Капацитетът на „Сантяго Бернабеу“ е малко над 85 000. Тези 30 000 непродадени места се равняват на загуба от 2 млн. евро. Според изчисленията на ESPN загубите на „Реал“ от непродадените билети за всичките 9 домашен мача през сезона са към 13 милиона евро. Антирекордът по посещаемост е бил регистриран на дуела с „Хетафе“ от първия кръг – 48 346 фенове. Най-посетен пък е бил конфликтът с градския противник „Атлетико“ (Мадрид) – 78 562 фенове.

„ Това е най-слабата посещаемост на „Реал“ от 24 години “, написа испанският вестник „Марка“.

И всичко това за тим, който печели в последните три поредни години най-силният клубен шампионат Шампионска лига.

В Испания настояват, че неналичието на зрителски интерес е поради слабото показване на отбора този сезон. След загубата в неделя, която е шеста в Примера дивисион, „Реал“ се срина до пето място.
Едва ли обаче е единствено това. „Реал“ започва сезона на „Бернабеу“ пред малко повече от 48 000 фена, което е най-ниската посещаемост от последния мач на отбора в сезон 2008/09. Точно след него е притеглен Кристиано Роналдо. И точно португалецът е огромният провинен за протичащото се в „ Белия балет “.

През юли 2009-та на представянето му, което бе в понеделник, участваха 80 000 души. И Кристиано не разочарова. За девет години донесе четири трофея от Шампионската лига, вкара 450 гола за „Реал“ и усъвършенства съвсем всички върхове на отбора. И откакто напусна, клубът надали ще има в околните години състезател като него. А откакто той си потегли, падна междинният брой визити на почитателите – от 65 824 преди година против 62 500 към днешна дата. А общо Примера дивисион цифрите са напълно разнообразни. 8% се е повишила посещаемостта на цялото състезание в съпоставяне от 12 месеца по-рано.

„Това е неизбежно, когато суперзвездата напусне клуба – сподели Гарет Балш, основен изпълнителен шеф на „Ту Съркъл“, компания за състезателен маркетинг. – Но вижте „Манчестър Юнайтед“. Тимът не е този, който бе при сър Алекс Фъргюсън, само че продължава да е международна марка и отлив няма“.

А когато губиш милиони от почитатели, най-малкият проблем ще е какъв да е треньор на отбора.

„Има потребност от промени, само че не и да ни влачат за косите – сподели Серхио Рамос, капитан на „Реал“. – Първенството става все по-трудно, съперниците са доста мощни. Когато пораждат проблеми са нужни решения“.

Друг стеснителен факт е, че отборът не съумя да вкара гол против „ Реал Сосиедад “. Този сезон маркираните са едвам 26, което е най-слабият резултат от сезон 1993/94. „Реал“ стряскаше противниците си със приблизително 48 опънати мрежи в първите 18 кръга, когато в отбора бе… Роналдо. Сега най-резултатният състезател е Карим Бензема. Той има 7 попадения в 18 срещи. След него с по четири са Гарет Бейл и Серхио Рамос.

Освен това „Кралския клуб“ загуби от „Реал Сосиедад“ на „Бернабеу“ за първи път от 2004 година (1:4) насам.

Други числа сочат, че против този тим в последните три мача, в които е играл Роналдо, португалецът е вкарал общо шест гола и е подал за други два. Разбира се, срещите са извоювани.

Снимка: Twitter
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР