Трети ден след унищожителните наводнения в Карловско - хората от

...
Трети ден след унищожителните наводнения в Карловско - хората от
Коментари Харесай

Разруха в Богдан и Слатина след водната стихия - десетки военни и доброволци помагат на пострадалите

Трети ден след унищожителните наводнения в Карловско - хората от Богдан и Слатина също считат, че причина за сполетялото ги злополучие е неконтролираното изсичане в гората.

Кореспондентите ни Станислава Христозова и Цветан Цанков към този момент трети ден предават онлайн от Богдан, паралелно до локалните поданици. Вижте повече в репортажа им

Днес екипът ни съумя да стигне и до Слатина - ситуацията там също е тежко, само че най-критично остава в Богдан - там има 4 къщи, застрашени от сриване, пета къща е напукана. по тази причина през днешния ден още веднъж на помощ бяха призовани армията и цивилен екипи от Карлово и Пловдив

Когато водата се отдръпна се разкри цялостният мащаб на разрухата в Богдан. Четиричленно семейство към този момент няма дом - Няма и къде да отиде.

Българска национална телевизия: Има ли къде да живеете?

Жител на Богдан: В момента не. И отсега нататък не.

" Ако падне гаражът, ще повлече и стената, и ще падне къщата. От това нищо не става. Правил съм ремонт, има 30 000 лв. вътре - нови мебели, нова електроника ", споделя Петьо Стоянов.

Важно, че сме живи и здрави, само че животът го започваме от нулата, прибавя Ангелина Стоянова.

Съпругът на Стоянка Краева получил инсулт.

От уплахата, от морето, което идваше, ние бяхме се ей там горе се качили.

Константин Илиев претърпял ужаса да не знае какво се случва с децата му. По време на приливната вълна те били сами с дядо си.

" Но нямахме връзка с тях. Нямаха ток, телефонът е отвеян от водата. И се притеснихме и тръгнахме насам ", ракзава той.

Семейството се избавило на втория етаж от къщата, само че в този момент домът им може да се срути.

" Притеснявам се, тъй като в действителност сме доста близо до реката и мисля, че е много злепоставен пътят, в случай че не се направи подпорна стена, може би ще тръгне двора или напряко цялата къща ", сподели Константин.

Нова вълна - само че от съпричастност, заля потърпевшите. Десетки доброволци се стекоха да оказват помощ.

" Бях уплашена, звъннах на баба си и чух защо става въпрос. Никога не съм я чувала по-притеснена и по-незнаеща какво да прави. Да, апокалиптично е ", споделя Виктория Трифонова.

" С родственици оказвам помощ също. Ще съберем бригада, уповавам се на следващия ден още и ще го решим казуса ", прибавя мъж.

Българска национална телевизия: От какво имат потребност хората най-много?

- От вяра.

Един от доброволците слиза с кон от най-високата точка на селото. Видял е единствено:

" Вода и дървета. Навсякъде има свлачища. Но коритата на реките не са чистени - аз съм на 36 години и нямам подобен спомен ", споделя той.

Според хората точно изсичането на гората е измежду аргументите за наводненията.

" Виновни са горското и общината. Горското позволи тези дърва да дойдат. Общината не си почисти. Това нещо не е чистено от 40 години. Всичко се сече, не се почистват сечищата ", разяснява Петьо Стоянов.

А от общината в Карлово молят за помощ.

" Има голям проблем с техниката, незабавно ни трябват компании, които да могат да обезпечат багери, верижни багери и камиони ", приканва Данка Люртова - заместник-кмет на община Карлово.

Армията се притече и се включи в разчистването.

" На терен би трябвало да имаме от порядъка на 230-250 индивида. Съответно и нашата техника е изкарана - 2 до 3 челни товарача или да го кажем фадроми и към 2 самосвала ", изясни бригаден военачалник Деян Дешков - пълководец на 61-ва Стрямска бригада Карлово.

Военновъздушните сили са изпратили с 23 индивида от база Крумово

" Помагаме с каквото можем. В момента започваме да освобождаваме голямото количество дървесина върху моста, с цел да може водата да се изтече, сподели старши лейтенант Александър Тончев - Военновъздушни сили.

И в село Слатина са потърпевши към 30 къщи.

" Техника няма никаква, хората се оправят сами с лопати. Изобщо каквото могат. Просто помощ има единствено от военните, които се виждат и зад нас ", сподели Цветелина Георгиева - гражданин на село Слатина.

Възрастните се гневят.

" Няма страна, това е подигравка на страна. Бил съм жив, защо съм жив към този момент, да ме беше удавило ", разяснява Петьо Стоянов.

А децата насочат пожелания:

" Да се пазите и да бъдете живи и здрави! "

По тематиката работиха: Станислава Христозова, Милена Кирова
Оператор: Цветан Цанков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР