Щетите след пороя в карловските села надхвърлят 80 милиона лева,

...
Щетите след пороя в карловските села надхвърлят 80 милиона лева,
Коментари Харесай

Близо 400 къщи са засегнати от наводнението в Карловско, щетите надхвърлят 80 млн. лв.

Щетите след пороя в карловските села надвишават 80 милиона лв., съобщи за Българска национална телевизия кметът на общината Емил Кабаиванов. Засегнати са близо 400 къщи. Очаква се тази седмица да станат ясни и резултатите от инспекциите за нелегално изсичане на горите в региона.

Подробности вижте във включването на Златин Бояджиев от село Слатина.

Разчитването в наводнените села продължава и през днешния ден. Стотици доброволци се включиха в почистването през почивните дни. Техниката в селото обаче е незадоволителна, с цел да се оправи с вредите след потопа.

" С по-малката техника влизаме в дворовете дружно с представителите на въоръжените сили и се чисти в дворовете и къщите. ", изяснява Доньо Тодоров ръководител на Общински съвет Карлово.

До момента са разказани съществени вреди по 372 къщи в потърпевшите села.

" Някои от фамилиите, които не могат да употребяват сега своите домове, желаят да останат при свои близки. Но други желаят да бъдат настанени във краткотрайни жилища. Аз поех уговорката пред вицепремиера и министър на вътрешните работи и пред регионалния шеф в границите на утрешния ден аз да дам цялостен отчет за фамилиите. ", съобщи кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

И до момента в който в Кризисния щаб пресмятат вредите от потопа, хората чакат помощ, с цел да възстановят живота си.

" На първо място страната да ни помогне като изпратят още техника, тъй като виждате тези дървени трупи няма по какъв начин да ги премахнем сами. Също по този начин чакаме още доброволци, тъй като към момента има наводнени къщи, от които би трябвало да се отстранява тинята и калта. ", споделя Цветелина Георгиева.

" Не знам по какъв начин ще я караме - мъчно. Това няма да се изнесе за една година този пясък, може би. ", тревожи се Гена Узунова.

Токът в село Слатина е възобновен, като се изключи къщите, които към момента са наводнени. Поетапно се пуска и водоснабдяването.

" Вода карат предостатъчно - шишета, доставят хората. Най-важното, несъмнено, е душeвността на популацията - едно заоблачаване за тях ще бъде боязън. Зададе ли се от горната страна, ще мислиш, че ще слезе. ", добавя Гена Узенова.

Психолози от БЧК оповестиха, че имат подготвеност да посетят хората на място.

Златин Бояджиев, Деница Торньова

оператор: Васил Кръстев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР