Третата световна война може да бъде не само тотална ядрена

...
Третата световна война може да бъде не само тотална ядрена
Коментари Харесай

85 милиона души умират за минути при ядрена война между НАТО и Русия

Третата международна война може да бъде освен тотална нуклеарна война, която унищожава всичко и всички, само че и стеснен нуклеарен спор. Изданието Liga.net проучва три вероятни сюжета за развиване на събитията и разказа какви могат да бъдат следствията от нуклеарна война: за екологията, стопанската система и човечеството като цяло, съобщи УНИАН.

Първият сюжет: 5-10 нуклеарни удара

Още от Студената война Съединени американски щати и НАТО се приготвят за сходен сюжет, споделя генерал-лейтенант Бен Ходжис. Според оценките хипотетичният ход на нуклеарна война може да стартира с изстрелване от руснаците на нуклеарна ракета от аероплан покрай Калининград на място на границата на Полша и Германия -

по-късно в отговор НАТО изпраща аероплан с нуклеарна бойна глава в Калининград.

Конфликтът, по време на който за първи път ще избухнат нуклеарни бомби на европейския континент, ще има екологични последствия в кратковременен проект, само че няма да докара до световни промени.

„ Сигурен съм, че всички столици, в това число Киев, са обмислили процедурите, в случай че против тях бъдат употребявани нуклеарни оръжия. Така че съм сигурен, че държавните управления към момента ще могат да извършват отговорностите си “, споделя Ходжис.

Места, наранени от потреблението на нуклеарни оръжия, ще бъдат опустошени в продължение на доста години.

Растенията и животните ще изгорят както в епицентъра на детонацията, по този начин и тук-там с най-висока централизация на радионуклиди. Първият резултат ще е убиването на хора в зоната на гърмежа. Дори едно малко нуклеарно оръжие може да убие 100 000 души в дребен град.

Вторият сюжет: потреблението на стотици бойни глави

По модела на Принстънския университет при възможна война сред НАТО и Русия могат да бъдат употребявани и стотици нуклеарни бойни глави. Само за първите три часа на такава война директните загуби на двете страни ще доближат 2,6 милиона души. Общият брой на жертвите може да бъде десетки милиони.

От университета в Колорадо пък споделят, че 250-те бойни глави, употребявани в евентуална войната сред Индия и Пакистан, могат да убият 50-150 милиона души, според от това дали имат мощ от 15 или 100 килотона.

Оценките демонстрират, че

броят на смъртните случаи заради хранителна неустановеност ще е 2 милиарда за сюжет на индийско-пакистанският спор (мащабна нуклеарна война) и 5 ​​милиарда в пълномащабния сюжет.

Последствията ще бъдат пагубни и никой няма да може да се притече на помощ на потърпевшите, считат специалисти. Те акцентират, че лечебните заведения ще бъдат унищожени. Никоя страна в света няма да може да се приготви за нуклеарна война от подобен мащаб. Малко евентуално е държавните институции да оцелеят.

Оцелелите от тоталната война ще образуват изолирани общности, интернационална помощ надали ще има.

Третият сюжет: пълномащабна нуклеарна война с хиляди бойни глави

Следвайки модела на Принстънския университет, при този предполагаем сюжет стартира пълномащабна нуклеарна война, Европа е унищожена при продан на нуклеарни ракети с Русия. „ Планът за противопоставяне “ планува в този случай Съединени американски щати да нанесат стратегически нуклеарен удар с 600 бойни глави, а Русия да отговори с ракетни силози и подводници.

В първите 45 минути, съгласно този сюжет, загубите ще доближат 3,4 милиона души.

Ще последва офанзива по 30-те най-населени града с 5-10 бойни глави. Тогава в първите 45 минути ще загинат повече от 85 милиона души (повече в сравнение с през цялата Втора международна война). При тези условия ще стартира " нуклеарна зима " и цялостен апетит. Колкото по-мощна е бомбата, толкоз повече частици навлизат в стратосферата. Това ще намали температурата на Земята и ще се отрази директно върху земеделието и храните.

Температурата в Украйна ще се задържи под нулата повече от две години и ще са нужни 3-5 до 10 години, с цел да се възстановят естествените температури.

До края на втората следвоенна година единствено 2-3% от популацията ще остане живо в Русия, Съединени американски щати, Канада, Китай и по-голямата част от Европа заради апетит. Общо 5-6 милиарда ще умрат.

Самият апетит ще убие доста повече хора, в сравнение с радиацията.

Експертите въпреки всичко показват, че третият сюжет от тотална нуклеарна злополука на нашата планета е малко евентуален.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР