Третата по големина в света транспортна и логистична компания за

...
Третата по големина в света транспортна и логистична компания за
Коментари Харесай

Третата по големина в света компания за превоз на товари продаде бизнеса си в Русия за 1 евро

Третата по величина в света транспортна и логистична компания за транспорт на товари, френската CMA CGM Group, продаде своя дял от 50% от съветския контейнерен оператор " Логопер ", съгласно данните на Единния държавен указател на юридическите лица в Русия, заяви РБК. Така, от 12 април някогашният топ управител на съветските железници Александър Кахидзе, който до неотдавна притежаваше другата половина от компанията, към този момент е притежател на 100% от " Логопер ".

" Сделката беше подписана на цена от 1 евро, само че с алтернатива за опция за завръщане на колегата в бизнеса в бъдеще ", разяснява Кахидзе пред РБК. По думите му, CMA CGM има " скъп принос " за развиването на съветския " Логопер ". Благодарение на необятната география на корабните направления на френската компания, контейнерното съоръжение на флота и офиси в разнообразни страни, съветският оператор " Логопер " е съумял да откри съдействие с нови клиенти и да им предложи нови услуги за образуване на интернационален превоз.
 Maersk продаде своите активи в Русия
Maersk продаде своите активи в Русия

Логистичните уреди са в Санкт Петербург и Новоросийск

При актуалните условия ( на наказания ) групата CMA CGM не би могла да получи забележителна сума за каузи си в " Логопер ", счита Михаил Бурмистров, генералният шеф на INFOLine-Анализатори. По думите му, договорката за 1 евро е цената за опцията за бързо излизане от съветските актив. " Общо взето други варианти по този начин или другояче съвсем няма - в този момент е извънредно мъчно да се провежда сходен тип договорка на действителна цена, поради последните решения на държавната комисия (цената би трябвало да бъде най-малко 50% по-ниска от пазарната цена, вкарват се по-строги условия за вноски в бюджета и др.), изяснява анализаторът.

Общият потенциал на флота на френската CMA CGM , по данни на Alphaliner, е повече от 3,4 милиона контейнера при 20-футов еквивалентна (twenty-foot equivalent unit, TEU). През 2022 година приходите на CMA CGM Group са общо $74,5 милиарда, а чистата облага - $24,9 милиарда Компанията се управлява от фамилията на родения в Ливан корабен магнат Жак Сааде (който умря през 2018 г.).

Неговият наследник Родолф Сааде, ръководител на Борда на шефовете и общоприет шеф на CMA CGM Group, с почти положение от 9,8 милиарда $, е измежду 200-те най-богати милиардери в света, съгласно Forbes.

CMA CGM стана притежател на 50% от " Логопер " през февруари 2018 година През 2022 година съветската компания транспортира над 120 000 TEU. Приходите на " Логопер " за предходната година се удвоиха по отношение на миналата, до 15 милиарда рубли (около 250 млн. долара).
 Maersk влага 480 милиона евро за градеж на съвременен контейнерен терминал в Хърватия
Най-голямата компания за контейнерни транспорти влага 480 милиона евро в градеж на терминал в Хърватия

Откриването на терминала е планувано за второто тримесечие на 2025 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР