Треньорките на националния отбор на Норвегия по художествена гимнастика Елизабет

...
Треньорките на националния отбор на Норвегия по художествена гимнастика Елизабет
Коментари Харесай

Българки ще водят националния отбор на Норвегия на Световното първенство по художествена гимнастика у нас

Треньорките на националния тим на Норвегия по художествена гимнастика Елизабет Паисиева и Стела Султанова дадоха изявление за предаването " Арена спорт " по-малко от две месеца преди Световното състезание в България, на което те ще водят норвежкия тим.

Световното състезание по художествена гимнастика ще се организира в интервала 14-18 септември в столичната зала " Арена Армеец " и ще бъде излъчено в ефира на Българска национална телевизия.

Двете някогашни гимнастички споделиха пътя, който са извървели, с цел да стигнат до това да водят състава за Норвегия.

" Извървяхме дълъг път като треньори. Аз започнах в България, минах през Норвегия и Франция и в този момент още веднъж съм в Норвегия, където сме още веднъж със Стелето ", показа Паисиева.

" След като завърших с ансамбъла през 2009 година, отпътувах незабавно за Норвегия и от този момент съм там. Започнах като основен треньор в клуба в града, в който живеех, а от 2020 година сме дружно в националния тим. Всичко още е ново. В момента градим правила, селекция, безусловно всичко ", разкри Стела Султанова.

Двете приказваха и за компликациите, свързани с работата в Норвегия и дали те ги карат да мислят за завръщане в България.

" Извън България е мъчно. Наистина е предизвикателно да намериш различен тип метод там където няма това схващане за този спорт. Ние сме закърмени с художествената гимнастика, с традициите. Там имат друго схващане. Децата са доста разнообразни, нови генерации. Предизвикателство е да ги накараме да повярват в това, в което ние имаме вяра. Да усетят тази тръпка и хубост на това да показват своята страна. В момента работим и с девойки народен тим, и с дами народен тим. Имаме и уголемен състав, за който също отговаряме. Моята роля включва и построяването на бюджет, цялостното обмисляне на годината. Проверяваме понякога дали не сме доста амбициозни и не сме тръгнали с огромната кошница ", съобщи Елизабет Паисиева

" Замисляли сме се доста постоянно да се върнем в България. Особено когато стане мъчно, а имахме доста тежки моменти. Поне за себе си към този момент толкоз години пребивавам и работя в Норвегия. Мисля, че привикнах там и ми харесва. Свикнах с метода на живот, с метода на работа в залата, с децата ", показа Султанова.

Накрая Елизабет Паисиева начерта и задачите пред двете като треньорки на норвежкия народен тим по художествена гимнастика.

" За мен задачата не е медала. За мен задачата е да оставим в Норвегия веднъж, по който идващите генерации да вървят. Когато те се връщат обратно, да споделят " Бети и Стела способстваха за развиването на нашия спорт ", приключи двукратната участничка на Олимпийски игри.

Автор: Моника Симеонова

Целия диалог с Елизабет Паисиева и Стела Султанова вижте във видеото

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:
Instagram:
Фейсбук:
LinkedIn:
TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР