Треньорът на Ботев Пловдив - Азрудин Валентич, гостува в "Домът

...
Треньорът на Ботев Пловдив - Азрудин Валентич, гостува в "Домът
Коментари Харесай

Валентич: На прага сме да подпишем с топ нападател

Треньорът на Ботев Пловдив - Азрудин Валентич, гостува в "Домът на футбола " по DIEMA SPORT, където показа мнението си за предсезонната подготовка на "канарчетата " и показа, че в отбора чакат топ нападател, само че не загатна името му.

- Началото на новия сезон ще е мъчно. Имаме няколко групи от футболисти с друг физически статус. Първата е от играчи, които изиграха целия плейоф против Берое. Втората са хората, които се появиха от пейката. И последната e от млади момчета, които играха в дублиращия ни отбор или идват от юношеските обединения. В предсезонната подготовка е доста мъчно да намерим верния баланс сред всички тях. Само че ние имаме страховит щаб. Разполагаме с трима доста положителни кондиционни треньори. Те правят превъзходна работа.

Още преди края на предишния сезон казахте, че имате потребност от 4-ма или 5-ма нови футболисти. Как се развива работата ви на трансферния пазар?

- До момента подписахме единствено с двама души. Хубавото е, че те покриват оптимално нужния ни профил. Всеки човек, който доведем, би трябвало да пасва на стила ни. Яспер и Рой са тъкмо тези играчи, които могат да ни създадат по-добър тим и да ни приближат до нужния за нас игрови жанр. Все още чакаме централен нападател, само че сме покрай завършването на значима договорка. В идващите часове всичко би трябвало да бъде официализирано. Освен това търсим и още един спомагателен полузащитник. Трябва ни още динамичност и многообразие на позиция номер 6. Това ще усъвършенства организацията ни.

Можете ли да ни кажете името на въпросния нападател?

- На прага сме да подпишем с в действителност топ нападател. За страдание не мога да кажа името му. Футболът ме е научил, че нищо сходно не би трябвало да се споделя, преди да стане публично. Вече ми се е случвало да изпускам необикновен нападател поради сходни причини…

Преди няколко дни казахте, че Ботев Пловдив би трябвало да вкарва повече голове. Може ли този нападател да е решението на казуса?

- За нас е значимо играчите ни като Току, Брахими, Тонев и Бароан да стартират да бележат, преди Тошко и Реда да се завърнат. Футболистът, който чакаме, е доста мощен механически и разполага със страхотна дисциплинираност. За нас обаче е значимо останалите изброени да вкарат най-малко по 2 гола повече от предишния сезон. Това ще ни направи доста по-добър тим. Не е толкоз елементарно да се откри добър нападател. Всички търсят човек от висока класа на тази позиция, който да вкара над 15 гола. Футболистът, който чакаме, е кадърен да осъществя даже повече.

Радостни сме да чуем положителни вести за положението на Тодор Неделев. Как ще се отрази неговото неявяване на терена, тъй като знаем какъв брой значими са първите мачове от сезона в шампионата и Европа?

- Тошко си е Тошко. Никой не е толкоз значим за нас, колкото той. Тошко има феноменални качества. Точно това ще ни липсва сега. Когато той е на терена, всички са по-уверени. Но това е животът… Важното е, че той е здрав и всеки ден се усеща все по-добре. Не го прилепям да се завърне на терена. Ще се случи, когато е подготвен. Основното е неговото здраве.

Знаем какъв брой мощен е Ботев в Пловдив. Първият ви мач през сезона е домакинство на Хебър. Колко значимо е за вас да започнете у дома?

- Изключително положително е за нас, че започваме вкъщи. Миналият сезон бяхме доста мощни в семействата си. Направихме добър разбор на Хебър от предишния сезон. Проблемът е, че в този момент те са изцяло друг състав. Имат и нов треньор. Проверихме безусловно цялата му кариера в предишното. Водил е доста разнообразни клубове, преди да пристигна в Хебър. Имаме ясна визия за него. Да, това ще е първи мач и за нас, а това постоянно го прави по-труден. Началният час е 18:30, а по това време е извънредно горещо. Ние желаеме да играем на висока скорост и за нас тези условия не са оптималните. За състав като Хебър ще е доста по-лесно, тъй като те ще се пазят през множеството време и ще са с 10 души зад топката. В последна сметка, в случай че някой ме беше попитал дали желая в първия кръг да играем домакинство против дилетант, бих дал отговор позитивно. Всичко зависи от нас.

След семейството ви следва да минете по маршрута Враца – София – Пловдив – Кипър. Как огромните разстояние и пътуванията ще се отразят на тима Ви?

- Отборът ни се развива положително. Вътре в щаба има извънредно добра организация. В момента сме тотално друг клуб спрямо преди година и половина. Ботев Пловдив е извънредно професионално проведен за българските стандарти, както и за доста непознати. В момента разполагаме с двама анализатори, трима кондиционни треньори, трима други асистенти, треньор на вратарите, медицински екип от трима души, шеф, управител на тима и още доста хора, които работят за Ботев Пловдив. Работим съвършено. Трудно ще бъде с всички тези пътувания за къс интервал. Надяваме се напълно скоро да разполагаме с група от 18-19 души, които да играят постоянно за първия тим. Така че ще се опитаме да вършим ротации.

Предстои дебютът ви като старши-треньор в европейските клубни шампионати. Как се чувствате от този факт?

- Усещането е като при футболистите – допустимо най-хубавото. В Швеция и Дания съм имал няколко доста огромни мача като треньор. Мисля, че идните европейски борби могат да ми се отразят само положително. Обичам провокациите и успехите. За себе си виждам единствено една прелестна опция. И освен за мен, за целия клуб. Искаме да представим почтено Ботев и българският футбол.

Срещу АПОЕЛ чакаме най-посетения мач на Ботев Пловдив от последния край за Купата на България. Какво бихте споделили на почитателите?

- Миналият сезон имахме мач с Арда, в който в действителност за първи път усетих невероятната ни връзка с почитателите. Знаете тези моменти, в които усещаш особено възприятие в стомаха. Това продължи и в идващите мачове. Имахме дуел против ЦСКА 1948 на -12 градуса. Тогава пристигнаха 50,60 души, само че това беше извънредно специфичен миг. Тогава си споделих, че би трябвало да вземем третото място и да играем в Европа. Точно от това се нуждаем. Играчите към този момент усещат какъв брой значимо е да играят за почитателите. За мен няма значение дали те са 100, хиляда или 10 хиляди Искам да ги виждам на трибуната по какъв начин поддържат тима си. Ботев Пловдив ще става единствено по-добър. Привържениците имат своята доста значима роля в този развой.

В събота АПОЕЛ Никозия игра контрола против български тим. Убедени сме, че сте гледали мача с ЦСКА 1948. Какво може да кажете за бъдещия ви противник в Европа?

- Има аналогия сред АПОЕЛ и Хебър – и в двата тима има доста нови играчи. Те подписват с ново попълнение съвсем всеки ден. Нашето преимущество е, че ще имаме две публични срещи преди мача с тях. Тяхното състезание стартира по-късно, в случай че не греша през август. Но това е тим с голям европейски опит. Два пъти са играли групова фаза на Шампионската лига. От друга стана от 2018 година вървят надолу като клуб. Мачът е доста значим за АПОЕЛ и напрежението ще бъде върху тях. Те са любимци. Ние би трябвало да се подготвим оптимално добре и да се насладим на мача. Не можем да изгубим нищо в него.

И финално… Миналият сезон взехте бронзови медали в шампионата и си осигурихте място в Европа. Каква е главната ви задача за идната акция?

- За мен като треньор е относително елементарно да докарам играчите до оптималното им равнище. През предишния сезон 3-тото място беше всичко, което можехме да реализираме. За да защитим тази позиция, главната задача ще е на играчите. Те би трябвало да са гладни за усъвършенстване. Минималната ни цел е да влезем в топ 4 или да запазим позицията си в Европа. Другият аспект от работата ни е аз да проследявам развиването на останалите тимове. Локомотив Пловдив имаше сложен минал сезон, само че в този момент ще се върнат по-добри. ЦСКА 1948 сигурно ще са огромна опасност. Черно море си е Черно море… те играят страховит футбол. Няма смисъл да разясняваме огромната тройка в българския футбол. Славия постоянно разполага с добър баланс сред млади футболисти от академията и опитни играчи най-много в предни позиции. За нас ще е доста мъчно да влезем в първата шестица и да се борим за медали. Но това е нашата цел – желаеме да сме в топ 3!
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР