Трайно повишена температура над 38,5 градуса, която не може да

...
Трайно повишена температура над 38,5 градуса, която не може да
Коментари Харесай

Кога да потърсим лекар, ако детето е болно от ковид

Трайно нараснала температура над 38,5 градуса, която не може да бъде смъкната със общоприети лекарства, в случай че детето стартира да диша доста учестено и незадълбочено, в случай че детето е доста неясно или устните му са със синкав цвят. Това е индикация за бързото ориентиране към доктор или болница, изясни доктор Благомир Здравков, шеф на СБАЛ по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев " в София.

По думите му напорът на заболели деца с COVID-19 е сериозен, само че няма случаи на дете, което не е прегледано, в случай че се нуждае от хоспитализация се пренасочва към друго лечебно заведение. " Лечението на деца би трябвало да бъде изписано от доктор и да няма самолечение, наложително е да бъде след обзор от доктор. В момента оптималният потенциал на болничното заведение за деца с Ковид е оголен - 11 кревати, като всички са заети, одобряват се както новородени, по този начин и такива до 18-годишна възраст. Легла, когато се постанова, се разкриват ", добави Благомир Здравков пред Българска национална телевизия.

Според него е редно да се преглеждат пациентите, а освен отдалечено да бъдат изписвани схеми за лекуване, което е неуместно изключително за децата.

" Някои дефицитни лекарства са обезпечени, особено при болничното лекуване на децата. Много бързо се популяризира Ковид при децата, само че протича по-леко болестта. В болница се лекуват деца със сериозна клинична картина, болестта визира в по-голямата част горните дихателни пътища ", добави Благомир Здравков.

Той разясни, че когато детето е позитивно и в самото домакинство има болен с COVID-19 би трябвало да се премине към изолираност. При извънучилищните занимания контактите са рискови, посочи Благомир Здравков. Липсата на Национална детска болница е осезаема, комплексността на детското обслужване е най-големият проблем, сподели още Благомир Здравков.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР