Трайно безработни - на полето. Идеята официално е разписана в

...
Трайно безработни - на полето. Идеята официално е разписана в
Коментари Харесай

Безработните с възможност за трудова заетост на полето, без да се лишават от помощи

Трайно безработни - на полето. Идеята публично е написана в закона и дава опция - всички, които желаят, да стартират работа в селското стопанско, без това да ги лишава от помощите от страната.
Малко над 21 хиляди са трайно безработните, които сега взимат обществени помощи. Всички те дават отговор на критериите и могат да работят в селското стопанство, като паралелно с това си подсигуряват и правото на помощ от страната.яя Интересът на работодателите обаче е много невисок.
Трайно безработните към този момент имат избор - могат да покачат приходите си като работят и като сезонни служащи в селското стопанство, без обаче това да ги лиши от помощите, които получават. „ Доходът, който те ще осъществят от този контракт, няма да се смята за приход при установяване на тяхното право за подпомагане”, изясни Людмил Димитров, специалист в Министерството на труда и обществената политика.
Срокът, в който могат да подпишат сезонен контракт е до 120 дни. До този миг Законът не позволяваше едновременна претовареност и приемане на помощи, разясняват обществените специалисти. В сезона на черешите обаче се оказва – доста от притежателите на овощни градини разчитат само на старите служащи, а да наемането на хора от Бюрото по труда имат единствено като краен вид. „ Притеснява ме това, че трайно безработните са хора, които са привикнали да работят, може би. Не ги познаваш тези хора, а черешите се берат доста мъчно. Има хора, които няма да наберат повече от 5 кг и ще се откажат доста бързо”, показа Георги Георгиев.
Дори тук обаче са безапелационни – с всяка година усилват броя на дръвчетата. Затова въпреки всичко не изключват опцията следващата година и тук да наемат безработни. Но дават за образец най-хубавата си берачка, която след 25-годишният си опит през днешния ден също откриваме тук, безусловно качена на черешата.
Към момента няма точни данни какъв брой аграрни работодатели ще имат потребност и ще се извърнат към Бюрата по труда. Факт е обаче, че работата на полето занапред стартира. А упованията са претендентите за този тип работа тази година да са в пъти повече - още при започване на юни министър Сачева съобщи, че няма поръчки за сезонни служащи от страната ни към Европейския съюз. Междувременно трайно безработните, които отидат на полето, няма да поставят публично потребен труд, на какъвто са задължени в този момент. „ При състояние, че те към този момент няма да са със статут на незает, тъй като те ще бъдат със подписан трудов контракт – на процедура те влизат в друга категория, за която няма обвързване да се поставя подобен публично потребен труд”, добави Димитров.
Досега всеки, който получава обществени помощи, е длъжен да поставя публично потребен труд най-малко две седмици в месеца, на 4-часов работен ден.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР