Травматичен участък на пътя около Велико Търново се ремонтира отново

...
Травматичен участък на пътя около Велико Търново се ремонтира отново
Коментари Харесай

Ремонт на ремонта: една и съща фирма асфалтира втори път Велико Търново - Г. Оряховица заради некачествена работа

Травматичен сектор на пътя към Велико Търново се ремонтира още веднъж 4 години след осъществен ремонт В резултат на първите действия през 2018 година злополуките в правата се усилват След самостоятелен разбор и сигнали на депутатът Явор Божанков стават ясни пропуските, позволени при проектирането и ремонтните действия
В началото на октомври, 4-те километра път сред Горна Оряховица и Велико Търново още веднъж бяха затворени за ремонт. Това е вторият ремонт на същия път за последните 5 години. Причината не е, че пътят се е развалил толкоз бързо. Причината, споделят един народен представител и едно пътно Неправителствени организации, е, че предишният ремонт е бил толкоз неуместен, че след него правата е станала по-опасна.

Депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков даде публичност на казуса, като уточни в своята страница във Фейсбук, че " след ремонта злополуките се усилиха 8 пъти ". Настилката, споделя Божанков, е удължавала спирачния път.

Твърденията му за некачествено осъществяване на дейностите през 2018 година са доказани и разказани и в отчет на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) от 2020 година, направен след направена ревизия на трасето по молба на самия народен представител. Изводите от осъществения разбор преди последния ремонт при започване на октомври са, че макар изхарчените близо 3 млн. лева пътнотранспортните катастрофи в сектора не са намалели, а таман противоположното.
Реклама Първият ремонт
Ремонтът от 2018 година е по дълготрайните контракти за поддръжка, които държавното управление на ГЕРБ обичаше да подписва, с цел да крие в тях съществени поправки. Затова и няма поръчка, само че са изхарчени 3 млн. лева за полагане на настилка и ремонт на сектора, а по-късно тогавашния районен министър Николай Нанков отрязва и лентичката на завършилите действия. Проектант на ремонтните действия тогава е " Алвеконсулт ", а реализатор - " Пътни градежи Велико Търново ", благосъстоятелност на Григор Иванов и Велико Желев.

Според Диана Русинова, която е ръководител на Европейски център за транспортни политики, точно проектантската работа по ремонта е проблематична и още в условията на плана не са заложени верните параметри на обезопасяване, отводняване и маркировка. Изпълнението на ремонтните действия тогава се е правило по договорите на АПИ за ремонт и поддръжка.

" Аварийността се е запазила. Всичко това демонстрира, че планирането, проектирането и изразходването на средства за ремонт в съответния случай са били осъществени голословно и в отсъствието на съответни експертни решения, които да подсигуряват намаляването на аварийността в зоната ", е крайното мнение на специалистите в отчета.
Опасен, по-опасен
В самия отчет, който Диана Русинова даде на " Капитал ", се установяват редица съществени нарушавания при ремонта, а изводът на специалистите е, че " ограниченията, които са приложени в изследваната зона за понижаване на пътнотранспортния травматизъм, не са дали резултат ".
Реклама
Целта, която си слага отчета е да отговори, до колкото това е допустимо, на въпроса за какво в зоната на този сектор за последните пет години (преди датата на неговото излизане през 2020 година) са настъпили голям брой тежки ПТП.

Зоната, която е попаднала в обсега на проучването на ЕЦТП е с обща дължина към 4,83 км. Извършен е образен оглед на трасето на асфалтовото покритие, на отвесната сигнализация или пътните знаци, на хоризонталната сигнализация или пътната маркировка и на предпазните системи.

Най-общо казано, при огледа на асфалтовото покритие не са установени деформации, само че пък са открити основни разлики с предното покритие. " Много ясно се вижда, че при остарялото покритие е била употребена доста по-едра трошено-каменна секта, в сравнение с при новото. Доказано е, че по-едрата секта обезпечава доста по-добро сцепление при неприятни метеорологични условия. При новото покритие доста ясно се вижда, че фракцията е фина. Има следи от ускорено изхабяване, което приказва за натоварен трафик в зоната ", се споделя в отчета.

Установено е и задържането на огромно количество вода върху платното за придвижване, което приказва за неприятно отводняване, което съгласно специалистите е позволено заради неприятно планиране на средствата за отклоняване на водата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР