Транспортният бранш - товарни и автобусни фирми и шофьорски организации

...
Транспортният бранш - товарни и автобусни фирми и шофьорски организации
Коментари Харесай

Транспортният бранш готви блокади, ако не бъдат чути

Транспортният отрасъл - товарни и автобусни компании и шофьорски организации излязоха на народен митинг . Само в София центърът на града бе блокиран от над 200 тежкотоварни камиона и десетки рейсове, като бе спряно придвижването по централния бул. " Цар Освободител " в региона преди Министерски съвет.

Няколко са главните претенции на сектора - отпадане на биодобавката към цената на горивата за 6 месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за същия интервал, както и заледяване на плануваното от страната увеличение на обсега на тол системата.

" Цените стартират да стават непостижими за превозвачите . Редица европейски страни започнаха ограничения, като за жалост България не е една от тях. И да кажем - в България горивото не е най-евтино от цяла Европа, както се тиражираше ", сподели пред News.bg Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

По изчисленията на сектора единствено от отпадането на така наречен биокомпонента цената на литър гориво ще намалее с сред 10 и 15 стотинки на литър.

" Да се мисли за разновидности за възобновяване или понижаване на акциза, като сме предложили механизми това да се случи ", добави Димитров. Превозвачите недоумяват и за какво при изискване, че страната ни купува главно по-евтин съветски петрол, цените на горивата остават високи.

Увеличаването на обсега на тол системата, за което анонсира министърът на районното развиване и благоустройството Йордан Караджов пък в допълнение ще нанесе забележителен удар върху сектора.
 Превозвачи паркират рейсове и камиони на 27 април на жълтите павета
Превозвачи паркират рейсове и камиони на 27 април на жълтите павета

Те оповестиха митинг на 27 април

" Най-после властимащите да чуят народа и да подхващат някакви дейности. Протестираме, тъй като има едно огромно безучастие от ръководещите. Нито имаме съответна транспортна политика, нито имаме съответен надзор на цените на горивата . Единствено помпаме инфлацията, единственото деяние от тези ръководещи е, че желаят да качат тол таксите ", сподели на собствен ред Христо Радков, ръководител на Българското ръководство на водачите.

Готви се втори общонационален митинг на 18 май , в случай че настояванията на транспортния бранш не бъдат чути от виновните фактори, като са планувани по-радикални дейности като блокиране на пътища и гранични пунктове.

Протести с изключение на в София има и в редица градове в страната като Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Русе и Благоевград .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР