Транспортният бранш е в затруднение заради кризата с коронавируса. Имаше

...
Транспортният бранш е в затруднение заради кризата с коронавируса. Имаше
Коментари Харесай

Росен Желязков: Отделят се около 180 млн. лв. за транспортния бизнес и инфраструктура

" Транспортният отрасъл е в усложнение поради рецесията с ковид. Имаше изострен спад търсенето на автобусен транспорт. Кризата беше къса – към два-три месеца, само че последствията ще се усещат доста време ", съобщи в утринния блок на БТВ „ Тази заран “ министърът на превоза Росен Желязков Хората ще желаят да пътуват от ден на ден самостоятелно, а не групово посредством рейсове.

" Организираните пътувания ще бъдат по-малко. Бавно ще се възвърне доверието ", сподели още министър Желязков.

" Важен е разговорът с автобусния отрасъл. Проблемите в другите предприятия е друг ", добави той.



" Евросредствата не могат да се употребяват за вложения в транспортния отрасъл. Наличният запас се разпределя посредством заеми ", разкри Желязков.

" Тук също работим с Българска банка за развиване и с Агенция за експортно обезпечаване, тъй като огромна част от предприятията в действителност имат потребност от гарантиране на привлечените финансови запаси, тъй като досега по схемата на ББР се подсигуряват до 80 % от размера на дълга. Но ние сътворяваме опция и останалите 20 % да бъдат обезпечени, което ще направи заема доста по-лесно наличен при изискванията, киито всяко едно дружество ще договаря.

Отделят се към 180 млн. лева за транспортния бизнес и инфраструктура. За автобусните транспорти мярката 60/40 ще стане 80/20 ", безапелационен бе транспортният министър.

Росен Желязков разкри, че към този момент няма банкрутирали транспортни компании. Министърът добави, че пътуващите отвън страната би трябвало да се осведомят навреме за рестриктивните мерки.

" От януари следващата година ще дойдат нови локомотиви за БДЖ, разкри министър Желязков. От " БДЖ-Трансимпекс " бяха поискани документи още предходната година. До този миг няма предоставени такива за финансовата част на компанията. Тези компании са свързани с Васил Божков импровизирано ", съобщи Росен Желязков.

" С доста неща не успяхме да се преборим във връзка с пакета „ Мобилност “, разяснява министърът.

" Една от страните на целия развой на опозиция от позиция на страните, които са в групата на единомислещите е това, че отложихме задоволително във времето този развой – не че го направихме по-неизбежен, само че това даде опция да се организираме. Второ – да сложим един значим въпрос на вниманието на Европейска комисия, която разпореди оценка на въздействието. Тоест самата комисия след тази оценка може да преразгледа пакета за „ Мобилност “ в съставния елемент връщане на транспортното средство. Паралелно с тези наши дейности ние се готвим и за дело. Поканили сме страни от нашата група на единомислещите да се причислят към желае – той е групов и те биха могли да се причислят и по-късно ", разяснява още Желязков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР