Транспортни компании, медии и държавни учреждения в Украйна, Русия, Турция,

...
Транспортни компании, медии и държавни учреждения в Украйна, Русия, Турция,
Коментари Харесай

Нова кибератака с вируса „Badrabbit“. България е сред засегнатите

Транспортни компании, медии и държавни институции в Украйна, Русия, Турция, България и други страни бяха подложени през вчерашния ден на хакерска атака с компютърния вирус " Badrabbit ", съобщи Росбалт.
Според известие за медиите на компанията за компютърна сигурност ESET, измежду нападнатите компютърни мрежи са тези на летището в Одеса, украинското Министерство на инфраструктурата, редакциите на съветската осведомителна организация " Интерфакс ".

ESET е отчела стотици набези с вируса " Diskcoder.D (Bad Rabbit) ", който е нова трансформация на вируса " Petya ".

Предишната версия на Diskcoder беше употребена при хакерска атака през юни.

По-рано компанията за киберсигурност " Лаборатория Касперски " заяви, чe нападението с Bad Rabbit е ориентирано против корпоративни мрежи, напомня Росбалт.
Компанията за следствие на киберпрестъпленията " Group-IB " съобщи, че е разкрила метод за попречване на зашифрова на файлове, даже в случай че компютърът към този момент е инфектиран с вируса " BadRabbit ", който през вчерашния ден атакува компютри в Русия, Украйна и други страни, съобщи ТАСС.

Компанията е съобщила в Телеграм, че вирусът няма да може да шифрова файловете, в случай че потребителите основат файл C:windowsinfpub.dat и го дефинират като " единствено за четене ". " След това файловете няма да бъдат зашифровани, даже при положение на заразяване ", твърди компанията.

За да се избегне болестта на компютри, свързани в мрежи, би трябвало бързо да се изолират машините, които предават нездравословните файлове. Освен това потребителите би трябвало да ревизират, че аварийните копия на мрежовите възли са настоящи и цялостни.

Защитните ограничения изискват и да се обновят операционни системи и системите за сигурност, както и да се блокират Айпи адресите и имената на домейните, от които се популяризира зловредният програмен продукт.

Освен това би трябвало да се блокират изскачащите прозорци, а паролите да се заменят с по-сложни и да не се държат в нешифрован тип. 

Генералният шеф на компанията " Group-IB " Илия Сачков заяви пред ТАСС, че специалистите са определили името на домейна, от който е почнало разпространяването на вируса. Според него хакерската атака има всеобщ темперамент и евентуално не е ориентирана към съответни цели.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР