Транспортна стачка в Ю. Корея и недостиг на работници в

...
Коментари Харесай

Още повече мирис на ИТ криза лъха от Азия


Транспортна стачка в Ю. Корея и дефицит на служащи в Малайзия затрудняват доставките на чипове и други артикули в световен мащаб (снимка: CC0 Public Domain)

Остра рецесия в транспортния бранш и на пазара на труда в някои азиатски страни дават обещание още повече кахъри в световната верига на доставките на технологии и съставни елементи, и без друго много смутена от проблемите в Китай. В Южна Корея хиляди служащи от транспортния бранш излязоха в ефикасна стачка, а в Малайзия дефицитът на работна ръка спъва всички производства.

В Южна Корея водачите на камиони стачкуват към този момент седми ден. 22 000-членният профсъюз „ Cargo Truckers Solidarity “ стачкува против покачващите се цени на горивата и изисква гаранции за минимално възнаграждение. Четирите кръга от договаряния с държавното управление, извършени досега, не съумяха да реализират компромис.

В резултат на стачката на водачите стоките на другите производители не се експедират и складовете се запълват. Само преди ден южнокорейските нефтохимически компании взеха решение да прекратят активност заради възходящите ресурси. С това те се причислиха към редица локални производители на коли и стомана, които по-рано също стопираха оперативната работа.

Около 90% от доставките през последната седмица не са осъществени. Стоманопроизводителят POSCO съобщи, че ще спре някои фабрики заради липса на място за предпазване на неекспедирани артикули. Автомобилният производител Hyundai Motor понижи производството на някои линии, а производителите на цимент също редуцираха интервенциите.

В същото време в Малайзия редица компании от разнообразни браншове, от производителите на палмово масло до доставчиците на полупроводници, отхвърлят поръчки и губят продажби за милиарди, възпрепятствани от недостига на работна ръка. Не доближават повече от милион служащи. Това заплашва икономическото възобновяване на страната.

Въпреки премахването на Covid-ограниченията при набирането на задгранични служащи през февруари, Малайзия към момента не може да усети „ доста завръщане на работници-мигранти “ заради бавните процедури за утвържденията от страна на държавното управление и продължителните договаряния с Индонезия и Бангладеш по отношение на отбраната на служащите.

Югоизточно-азиатската нация е основно звено в световната верига за доставки. Страната разчита на милиони чужденци за работни места във заводи, плантации и в бранша на услугите.

„ Ситуацията е ужасна и доста наподобява на игра на футболен мач, където в тима би трябвало да играят 11 спортисти, само че в действителност на полето могат да излязат единствено седмина, “ разяснява Сох Тиан Лай, президент на Федерацията на малайзийските производители, която съставлява над 3500 компании.

Конкретно в производството на полупроводници не доближават към 15 000 служащи. Производителите на чипове отхвърлят клиенти, локалните поданици не се интересуват от работа в промишлеността и мнозина, които се причисляват, напущат след по-малко от половин година, споделя Вонг Сью Хай, президент на Асоциацията на полупроводниковата промишленост в Малайзия.

Сътресенията в Южна Корея и Малайзия единствено наливат „ масло в огъня “ на и без друго разрушената верига на доставки, затормозена от продължителния локдаун в Китай тази пролет.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР