Транспортират още 150 машини до склада на Сиела Норма. Вчера

...
Транспортират още 150 машини до склада на Сиела Норма. Вчера
Коментари Харесай

Дни преди вота: Скандал около машини на склад

Т ранспортират още 150 машини до склада на " Сиела Норма " . Вчера се оказа, че те са доставени у нас в митнически склад на Летище София . От компанията снабдител обясниха, че тези устройства не са оборудвани с нужния програмен продукт и няма да влязат в приложимост на изборите 2 в 1 в неделя. Ситуацията, обаче, провокира напрежение и доста въпроси. 

" Вчера получихме информация за още 150 машини, за които въобще не сме уведомявани. Те са на митнически склад. Нямаме визия за къде са предопределени, никой не ни е предизвестил за тях ", съобщи в " " Цветозар Томов, представител на Централната изборна комисия. По думите му, ЦИК са били предизвестени едвам преди 3-4 дни, че тези спомагателни машини идват с поръчаните.

" Тогава незабавно взехме ограничения , с цел да не бъдат смесени с другите. Би трябвало да бъдем предизвестени много по-рано ", изясни Томов. Той дефинира реакцията на " Сиела Норма " като  нападателна. Според него, обаче, риск за операция на вота няма.

" Проблемът е, че историята с 228-те машини сътвори напрежение и разпали политически пристрастености. Те няма да бъдат употребявани, даже няма да бъдат разопаковани. Нямаме време да разбираем задоволително в детайли на хората, би трябвало доста комплицирана тайна доктрина, с цел да си представим, че вотът ще бъде злепоставен в обособени секции ", разяснява представителят на ЦИК. 

Преди дни на конференция от ГЕРБ оповестиха, че има 228 устройства, които са отвън поръчаните от страната спомагателни 1600 за изборите. Вчера се появиха нови 150 машини за гласуване в митнически склад на летище София.

 

Според изпълнителния шеф на „ Сиела Норма ” – компанията снабдител на машините, Веселин Тодоров, те са у ведомили ЦИК за доставките на машините. Именно от Комисията са решили спомагателните машини да бъдат вкарани в склада с устройствата за изборите.

„ Тези машини няма по какъв начин да влязат в изборния развой . Това са машини, които са изпратени преди много време за да се подсигурява обслужването на машините, благосъстоятелност на ЦИК. За да можем да подсигуряваме в рамките дневно ремонта или подмяната на машина. Това е главната причина за тази втора партида ”, изясни той пред.

„ Това е в действителност казусът, тъй като когато тези машини, предопределени за аварийни елементи, се смесят с другите машини, в действителност може да се сътвори терзание. Някои партии може би основателно повдигат този въпрос. Именно по тази причина обжалвахме това решение, отказахме да го осъществим – машините не са вътре в склада. Пратихме и сигнал до Софийска градска прокуратура ”, изясни още Тодоров.

Той акцентира, че софтуерът за машините е сертифициран и подписан със специфичен ключ, който се намира в касата на ръководителя на ЦИК.

„ Човек не може да подмени флашката от машината, тъй като са нужни и смарт картите на членовете на СИК. Това ще значи, че те също би трябвало да бъдат включени в измамата. Трябва да включите и сертифицирания програмен продукт, както и „ Информационно обслужване ”. Толкова доста организации и системи би трябвало да бъдат преправени, манипулирани и ангажирани, надали някой на света може да го реализира ”, уточни Тодоров.

Според него тези машини са най-малката опасност за изборите в неделя.
 
Междувременно  представителят на служебното държавно управление Антон Кутев разяснява, че посредством свадите с машините за вота се основава конспирация . " Надявам се тя да не е политическа ", уточни той. 

По думите му това да се вкарват някакви машини на по 100 и на по 200 не е най-хубавият метод да се проведат изборите. 

Лидерът на ГЕРБ съобщи уикенда, че съгласно него предстои нов костинбродски сюжет.  " В склада, където са белите машини - към 11 000 и в допълнение поръчаните 1600, има и едни 228 машини за гласувани, които са докарани тихомълком ", сподели Бойко Борисов. По думите му тези 228 машини са отвън държавната социална поръчка. " Те са безусловно идентични са - със същия вид, същите на външен тип и програмен продукт в същите куфари ", акцентира той.

" Сега ще стартират да приказват, че тези маши са за Албания, Грузия или са за ремонт на другите, в случай че се счупя т ", сподели Борисов и добави: " ние не знам и за чужбина кои машини са изпратени “.

В тази връзка Антон Кутев беше сбит: „ Имаме 228 затворени машини от ЦИК. Комисията уведоми ДАНС за тях. За идващите 150 се оказва, че е известена прокуратурата . От „ Сиела Норма ” настояват, че те не могат да бъдат употребявани, тъй като нямат програмен продукт. Не разбирам какъв е този хъс на „ Сиела Норма ” да вкара един куп машини, които били за Грузия. Тази неделя има избори в България, а не в Грузия. Не мога да кажа дали „ Сиела Норма ” взе участие в скрит план и не е моя работа ", сподели Кутев.

„ Борисов постоянно бърка фикциите с действителността . В момента за следващ път е по този начин. Колкото и да се пробва да припомня за „ Костинбродската спекулация ”, дано си спомним, че там имаше отпечатани подготвени бюлетини и щяха да се употребяват от ГЕРБ ", разясни представителят на служебното държавно управление. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР