Транспортът е сред секторите с най-яростна конкуренция на световния пазар

...
Транспортът е сред секторите с най-яростна конкуренция на световния пазар
Коментари Харесай

Андрей Новаков настоя за промяна при включването на морския транспорт в Схемата за търговия с емисии

Транспортът е измежду секторите с най-яростна конкуренция на международния пазар и Европа не може да си разреши да загуби позиции поради устрема да опази климата, изключително в случай че напъните за това не са споделени от всички участници в бранша на световно равнище. Това съобщи в Брюксел българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков на съвещание на Транспортната комисия, отдадено на промените от законодателния пакет на Европейски Съюз за запазване на климата „ Готови за цел 55 “. В него Европейска комисия желае да се разшири обсегът на Схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания и в нея да бъде прибавен морският превоз, оповестяват от пресцентъра на ГЕРБ.

Намерението на Европейска комисия е да бъдат включени 100% от излъчванията от морски курсове, направени в границите на Европейски Съюз и половината от излъчванията от транспорти към и от страни отвън Съюза. Предложението на Новаков е това съответствие да бъде редуцирано на половина и в Схемата да бъдат включени не 100%, а 50% от излъчванията, генерирани от транспортите на артикули по море в границите на Евросъюза.

„ Опазването на климата е световна цел и тя би трябвало да бъде следвана еднообразно интензивно в целия свят “, съобщи Новаков.

„ За всички е ясно, че няма по какъв начин да понижим нездравословните излъчвания до 2030 година, без да проведем промяна в безусловно всеки тип превоз. Морският бранш по принцип поддържа измененията и включването в Схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания, само че единствено при съгласуван метод и тактика, която дава отговор освен на екологичната, само че и на икономическата логичност “, съобщи Новаков. „ Длъжни сме да подсигуряваме, че каквито и промени да наложим, с цел да подобрим климатичните условия на планетата, няма да навредим на икономическите условия и конкурентоспособността на Европа. “

Схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания е основана през 2005 година за да се понижат излъчванията парникови газове от енергоемки промишлени браншове, като в следствие за последните 16 години те са намалели с над 40%. През лятото на 2021 година Европейски Съюз увеличи упоритостите в региона на климата и се ангажира за понижаване на излъчванията с минимум 55% до 2030 година посредством секторни промени и ограничения, обединени в пакет „ Готови за цел 55 “.

Пакетът включва разнообразни законодателни оферти, измежду които включване на излъчванията от морския превоз в Схемата, последователно унищожаване на безвъзмездни квоти за излъчвания на въздухоплаването, повече финансиране за рационализация и нововъведения и други Освен това Европейска комисия предлага да се сътвори нова независима скица за търговия с излъчвания за постройките и автомобилния превоз.

Андрей Новаков е евродепутат за втори следващ мандат. Сектор „ Транспорт “ заема значимо място в работата му, като в годините до момента той се ангажира трайно със отбрана на националния интерес и позицията на българските водачи в дебата за европейското законодателство „ Пакет Мобилност “. Инициатор е на платформата за продан на данни от километражите на леките коли в Европейски Съюз за попречване на измами на пазара на коли втора употреба и възстановяване на изискванията за пътна сигурност.

Освен това той оглавява представителната организация за съдействие на Европейския парламент с ЖП бранша в Европейски Съюз - Rail Forum Europe. Новаков е също координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване и взе участие в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по превоз и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен надзор (CONT).

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР