Транспортът е един от първите пострадали от вируса сектори в

...
Транспортът е един от първите пострадали от вируса сектори в
Коментари Харесай

Китай се готви за икономическите щети от новия вирус

Транспортът е един от първите потърпевши от вируса браншове в Китай

Китай се приготвя за отрицателни резултати върху икономическия растеж за първото тримесечие. Очакванията са, че новият ковид, заразил 3000 души и довел до 81 жертви, ще засегне пътуванията, производството и потреблението, защото някои градове са под ефикасна обсада, а други удължават почивката за лунната Нова година с съвсем седмица, написа Financial Times.

Вирусът, водещ началото си от град Ухан, докара до анулиране на планувани събития из страната за обичайно дългия една седмица празничен интервал, почнал в събота. В очакване на отрицателните резултати китайският банков и осигурителен регулатор разгласи ограничения в помощ на засегнатите бизнеси. Компаниите ще получат поддръжка посредством поощряване на понижаването на лихвите по заемите, възстановяване на изискванията за подновяването на заемите и увеличение на средносрочните заеми.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Компаниите в Шанхай остават затворени

Новият вирус стартира да се популяризира в прекомерно комплициран за Китай миг – освен когато хората пътуват повече поради лунната Нова година, а и когато страната записва най-ниския си стопански растеж от съвсем 30 години насам. Финансовата столица Шанхай подреди на фирмите да не отварят до 9 февруари, а индустриалният хъб Суджоу отсрочи с една седмица връщането на работа на милиони чиновници.

Продажбите на дребно, потреблението и туризмът са първите области, за които икономисти предизвестяват, че ще бъдат наранени. Например източната врата на Забранения град в центъра на Пекин е известна дестинация за туристи по време на лунната Нова година, само че в неделя мястото е пусто и продажбите на сувенири не вървят. Същото се следи и на други известни места из страната.

В събота жп превозът означи спад с 42% в съпоставяне със същия интервал през предходната година. Полетите също са надолу с 42%, а като цяло превозът в Китай е записал намаляване с 29%. Вече се следят апели транспортните оператори да връщат напълно парите на пасажерите, които анулират пътуванията си.

Пусти заведения за хранене и питейни заведения

През 2019 година китайската стопанска система набъбна с едвам 6.1% на фона на потърпевш експорт вследствие на комерсиалната война със Съединени американски щати. Потреблението се трансформира във значим фактор за постоянния напредък, само че в този момент то е под напън поради вируса.

" Всичко зависи от това какъв брой бързо ще се популяризира и какъв брой съществено ще стане, само че по принцип може да има съществени последствия върху потреблението. Хората не излизат по заведения за хранене и питейни заведения ", споделя пред Financial Times Майкъл Петис от Carnegie-Tsinghua Center.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР