Трансадриатиеският газопровод (ТАР), по който се предвижда транспортиране на азербайджански

...
Трансадриатиеският газопровод (ТАР), по който се предвижда транспортиране на азербайджански
Коментари Харесай

Директор на ТАР: Газопроводът ще удовлетворява 40% от търсенето на газ в България


Трансадриатиеският газопровод (ТАР), по който се планува превозване на азербайджански газ за Европа, ще удовлетворява 40 % от търсенето в България. Това е декларирал шефа на търговски и външни връзки към ТАР Улрике Андрес по време на Европейската газова конференция във Виена, представен от азербайджанското издание Trend.

“ТАР и Южният газов кулоар са основни стъпки по пътя към енергийна сигурност, диверсификация и декарбонизация 10 милиарда куб м газ, които ще бъдат превозени посредством ТАР, ще удовлетворят 40 % от търсенето в България, една трета от търсенето в Гърция и към 12 % от търсенето в Италия “, е споделил шефа.

Андрес е отбелязала, че газопроводът ТАР дава опция за приемане на по-чисти източници на сила, изключително в Югоизточна Европа, която е извънредно доста подвластна от въглища. Според нея ТАР ще подкрепи понижаване на изхвърлянията на СО2 и за реализиране на екологичните цели.
Стойността на газопровода ТАР е 4,5 милиарда евро. Той е част от „ Южен газов кулоар “ и ще се свърже с газопровода TANAP на турско-гръцката граница. След това газопроводът ще продължи през територията на Гърция, Албания и по дъното на Адриатическо море би трябвало да доближи до южната част та Италия.

Капацитетът на ТАР е 10 милиарда куб м с опция за удвояване.

Очаква се строителството на TANAP да бъде приключено през 2018 година, а на ТАР – 2020 година За тогава е очакван и първият транспорт на азербайджански газ за Европа.

Дължината на газопровода е 878 км, от които 550 км минават през Гърция, 215 – през Албания, 105 к. По дъното на Адриатическо море и 8 км – през територията на Италия.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР