Тръгват национални тестове на новата предупредителна системаПравомощията да вземат решение

...
Тръгват национални тестове на новата предупредителна системаПравомощията да вземат решение
Коментари Харесай

Министри, областни управители и кметове ще решават за предупреждения през BG-ALERT

Тръгват национални проби на новата предупредителна система

Правомощията да вземат решение за предизвестие на жителите посредством системата BG-ALERT ще имат министрите, регионалните шефове, кметовете на общини и обитаеми места и кметските наместници. Това сподели основен комисар Александър Джартов, шеф на Главната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ - Министерство на вътрешните работи, на брифинг във връзка плануваните за този месец национални проби на предупредителната система.

" Ще има спомагателна верификация при потреблението на системата, преди да бъде пуснато известие за предизвестие, с цел да се избегнат злоупотреби ", сподели Джартов. 

Миналата седмица, смущаващи известия от BG-ALERT със мощен звуков сигнал и осцилация изплашиха хиляди клиенти на един от мобилните оператори предходната седмица. При множеството консуматори известието пристигна с текст: " Внимание, заплаха! ", а при някои имаше и сигнал от президента. В известието пишеше също " test test " и имаше отпратка към уеб страницата bg-alert.bg. В следствие беше обяснено, че известията са изпратени по неточност при вътрешни проби в затворена среда.

Джартов изясни, че решението за предизвестие е последната стъпка, преди този момент авансово се следят избрани процеси и феномени и по наличните данни следва представителите на институциите да вземат такова решение. В известието за предизвестие, което ще получават жителите, ще има линк, който насочва към уеб страницата на BG-ALERT, където ще се помества в допълнение информация. 

Системата BG-ALERT добавя националната система за ранно предизвестие и обявяване, добави гл. комисар Джартов.

Ето и графикът, по който BG-ALERT ще направи инспекция на системата, посредством изпращане на известия от 12.00 до 12.30 ч.
7 ноември - област Габрово14 ноември - областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен15 ноември - Велико Търново, Разград, Русе и Силистра16 ноември - Варна, Добрич, Търговище и Шумен21 ноември - Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол22 ноември - Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област23 ноември - Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково29 ноември - народен тест в цялата странаhttps://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/1002889924346841
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР