Тръгнаха по безобразен начин да въздейства на България, с абсурдни

...
Тръгнаха по безобразен начин да въздейства на България, с абсурдни
Коментари Харесай

Иван Костов: ЕС тръгна по безобразен начин да въздейства на България |

Тръгнаха по възмутителен метод да влияе на България, с неуместни средства. Коментара за намесата на Европейския съюз в разногласието ни с Република Северна Македония направи Иван Костов - министър-председател на България в интервала 1997-2001 година - в за БНР през днешния ден.

" Тръгнаха по възмутителен метод да влияят на България. Наистина неуместни средства! В Европа приказват за мултикултурализъм, изключително в Германия. И там, да вземем за пример, споделят, че България не е имала национална страна през Средновековието. Което е парадокс. България е имала национална страна. България е имала страна с право, с език, със личен превод на Библията на български, по-късно става църковно-славянски, само че България е имала нация средновековна. Понеже никой не е имал по това време, или единични страни са имали народи в средновековния свят, хайде в този момент България, там, да го преглътне това някак си, да го не помни, в случай че може.

Какво значи мултикултурализъм? Мултикултурализъм значи на България да й се признае, че е била това, което е била. Била е!

От това, несъмнено, не следват никакви искания или кой знае какво съображение за самочувствие. Нямаме съображение. Тук доста бъркат тези патриоти или националисти, които мислят, че оттова ще почерпят някакво самочувствие, идентификация в Европа. Това не е кой знае какво, тъй като по доста аргументи полезностите са други, само че това е реалност, това е нещо, което е действително. Трябва е нещо, което би трябвало да се реши ", разяснява Костов.

Според него " Европейският съюз няма сили, няма предпочитание или изобщо не се интересува от това какви проблеми имат, и то дълбоки проблеми, неговите държави-членки ".

" Щом вижда, че има неизпълняван контракт от страна, която кандидатства да членува в Европейски Съюз със страна-членка на Европейски Съюз и че няма по какъв начин двете страни да бъдат принудени да решат казуса си, Европейски Съюз би трябвало да вземе казуса и да го реши със свои средства. Това не е проблем на българската страна - безапелационен е Костов. - Всички опити да бъде минимизиран този проблем, да бъде редуциран до българско малцинство, да няма история, да се трансферира на икономическа основа заобикалят фундаменталния проблем - че не се извършва договорът, който е подписан сред България и Северна Македония. В голямата си част не се извършва от Република Северна Македония. Това, щом не може да бъде решено от страните, Европейски Съюз би трябвало да го включи в специфична преговорна глава. Толкоз. Много е просто. Много е обикновено, в случай че имаш най-малко малко емпатия към страна, която е твой член, в случай че имаш най-малко малко схващане за естеството на нейните проблеми. "

Много неприятно усещане му вършат изказванията на политически представители в Северна Македония, че България не признава техните еднаквост и език. Те " мамят популацията си, лъжат хората ". " Не мисля, че това е път, по който ще решат проблемите си. "

Но - повтори Костов - нашата българска позиция не е проблем на България. " Това, което споделих доскоро значи, че Европейски Съюз не може да отбрани полезностите, които прокламира. Например мултикултурализма. "

Политическа рецесия

Според някогашния министър председател България не е излязла от политическата рецесия, в противен случай - " претърпява втора продължителна рецесия, която има доста дълбоки основи ".

" За да излезем, би трябвало едно държавно управление да приключи цялостен мандат и да го приключи не по този начин, както третото държавно управление на ГЕРБ го приключи – лишено от доверие и след бурни митинги, изпуснало изцяло управляемостта на страната, а да го приключи обикновено и да остави една лесна за ръководство страна и общество в положително положение. Такова нещо не се е случило. "

" Думата „ рецесия “ беше семантично близка до „ злополука, злополучие, прелом “. Сега се употребява в целия свят като синоним на рискова непосредственост, на сериозна, повратна точка, на време за сложни решения. Но когато тази обезценка на думите се прави от овластените институции, вместо да се ръководи риск, се прави опит да се овладее рецесия и се вършат трагични неточности. Това е повода да се наложи мораториумът върху цената на електрическата енергия. Преди това политиците крещяха, че има ценова рецесия, че има рецесия в енергетиката, надали не. Ако не в цялата, то на енергийната борса, че сме в икономическа рецесия. Нищо от това не беше правилно. Понеже не беше правилно, се приложи неприложими към ръководството на рисковете, за които приказваме, ограничения ", означи Иван Костов и на въпроса мораториумът неточност ли беше отговори: „ Фундаментална “.

Риск и рецесия

" Рискът е още не случила се, вероятностна заплаха, която може да бъде предотвратена и ръководена. Кризата е случила се заплаха, да вземем за пример в случай че цените по този начин разбалансират енергийната система, че се стигне до дефицит в ръководството и срив в подаването на електрическа енергия. Такива енергийни рецесии моето потомство е следило по времето на комунистическия режим.

Кризата, за разлика от рисковете, действително поразява и е неуправляем развой. Затова споделям, че тя се овладява, т.е. възвръща се управляемостта, само че посредством доста комплицирани процеси на идентификация на провалите и тяхното обезвреждане, посредством идентификация на новите опасности, тъй като всяка рецесия може да породи нови, още по-опасни опасности. Кризата се овладява посредством закриване и преструктуриране на цели елементи на системата, посредством стратегическо прегрупиране, отвод от цели и преориентация. Твърдя това уверено, тъй като съм овладявал същински рецесии. От тази позиция, сигурно у нас можем да приказваме за рецесия в политическата и институционалната система на страната ", заключи той.

Здравеопазването

Според него българското опазване на здравето е друга система в рецесия, тъй като " то не може да спре свръх смъртността, която епидемията и личната му анархия нанасят на  българското население " . За да се преодолее тя, са нужни съществено преструктуриране, смяна на цели, политика на всички държавни институции, тъй като здравето е обща грижа. " Тя от дълго време е занемарена. "

Не единствено аз съм се вторачил в тази висока смъртност, вторачил се е целият свят, без българските управляващи, тъй като не знаят къде да гледат - означи Костов.

" Нямат сетивност да усетят какво е най-страшното от тази зараза. Най-страшното е намаляването на популацията с доста по-високи темпове, в сравнение с в елементарна обстановка. Всички приказват другояче за демографска рецесия, а не виждат този камшик, който е трансформирал спада на популацията в неукротим развой. Всички институции не извършват отговорностите си към българското опазване на здравето. Заради това се получава по този начин. "

" В теорията на частните диференциални уравнения рецесията се разказва с една разтваряща се серпантина, т.е. нанасят се провали, непрестанно се усилват и това става все по-неовладяемо. Това е българската рецесия в очите не на мен, а на Европейски Съюз, който през Съвета на министрите по правораздаването сподели: „ България няма господство на правото . България няма правна страна, няма закони, които да се съблюдават, за които да се следи от страна на всички институции, които да се постановат и на институциите, и на жителите “. Това е най-тежкото проваляне и поради това няма смисъл да се питаме за какво не можем да овладеем здравната рецесия. Защото здравните институции не действат обикновено.

Бил съм в положението на човек, който е носел отговорността да се оправя с доста страшни рецесии в 96-а, 97-а година с безусловно парализирани институции и знам защо приказвам. Ситуацията е същата. "

Бели петна

" На всеки нов ръководещ му се коства, че провокациите пред него са най-големите, които са се случили. Всеки е податлив да извърши това пресилване на заплахата от рисковете, да го назова „ рецесия “ и да приложи най-бруталните ограничения, като мораториум. Всеки е податлив да направи това, когато има огромни бели институционални показа. Когато петната на непознаване на институциите и техните функционалности, пълномощия и взаимоотношения в изпълнителната и законодателната власт са толкоз огромни – те би трябвало, в случай че питат мен, доста бързо да компенсират тези свои бели петна, най-малко да ги защриховат, да знаят кое какво защо става въпрос.

България има четири регулаторни органа. Аз съм уверен, че в това Народно заседание и тази изпълнителна власт могат да се намерят един, двама души, които да ги изброят единствено като названия. Четири регулаторни органа, които не са изпълнителна, законодателна власт, стоят над тях във връзка с функционалностите, които извършват, и дълга, който имат към обществото. Това е КЕВР, това е Комисията за контролиране на известията, това е Комисията за отбрана на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията.

Тези ръководещи би трябвало доста бързо да изискат да им се изяснят връзките сред тези институции и институциите на изпълнителната и законодателната власт. Защото се случи по този начин, че законодателната власт брутално влезе в пълномощията на тези институции. Брутално влезе! И по какъв начин ще излезе един Господ знае, тъй като провалите, които може да аргументи това влизане, може да се окажат доста по-тежки, да не дава Господ.

Сега всички признават, че са влезнали там просто тъй като не са били наясно какво да вършат ", уточни някогашният министър председател.

Природният газ

Упреците от премиера Кирил Петков към КЕВР, че не си прави работата и не пази публичния интерес и по този начин се е стигнало до повишение цената на природния газ Костов разяснява по този начин:

" Дълбоко се заблуждава министър председателят, в случай че мисли, че повода е там, в КЕВР. Причината не е в КЕВР и в неговия състав, тъй като КЕВР не действа по този начин, както той си показва. КЕВР не е изпълнителна власт, не взема решения, той прави салда, той балансира ползите на производителите, на търговците и на потребителите в секторите на електрическата енергия, енергийните запаси и водата. Решава нещо като разногласия. Представете си го като арбитраж.

Да се търси повода в състава на КЕВР, изключително в господин Иван Иванов, това е толкоз неуместно, че сигурен съм, че ще ги е позор след време ".

На тезата за бойкот отвърна, че изключва това, което можел да твърди " единствено човек, който не знае по какъв начин действа самата комисия ". Въпроса за връзките на ръководителя на КЕВР Иван Иванов с ДСБ Костов парира с отговора: " Ако атакуван друга от регулаторните комисии, ще отвръщам по същия метод ".

Според него в този момент страната би трябвало да даде цялостен приоритет на това да отговори на европейската рецензия за липса на господство на закона в България.

" Ако политиците не са наясно какво значи рецензията на Съвета на министрите по правораздаването за България, в случай че не знаят какви последствия ще произтекат от това, в случай че ние не отговорим, тогава това е доста ужасно. "

Инфлацията

" Няма рецесия в цените - опонира финансистът на все по-често споделяната теза. - Ако това е рецесия, в случай че тези цени са рецесия, какво е било през 1996 година? Какво е било? Криза на цените има тогава, когато пазарът се опустоши, когато няма артикули. Цените дотам изкривяват търсенето и предлагането, че се появяват големи стокови дефицити, когато рухва пазарът, когато в магазина има единствено части месо от някакъв остарял колбас и самун. Това е рецесия на цените. Това ние сме го претърпели два пъти – 1990-а и 1996-1997 година А това в този момент никога не е ценова рецесия. Това е динамични цени, да висока динамичност на цените, да може би ще стане близка до двуцифрена, само че това не е рецесия, това дори не е хиперинфлация. "

" Много ужасно е, когато политиците са толкоз уплашени, че не могат да погледнат ценовия риск в очите. Те избират да го нарекат „ рецесия “, с цел да оправдаят личното си изтощение да ръководят риска от ценовите повишавания. Ей по този начин работи тази система на пресилване на заплахите. Криза има в политическата система и институциите на страната ", акцентира той и изясни:

" Световната доктрина за ръководство на рецесии твърди следното: политически рецесии, институционални се ръководят по два метода. Лошият е централизация на власт в един център. Аз виждам по какъв начин, от позиция на сигурността и с цел да се пребори с тази огромна заплаха и с тази тежка рецесия, в която се намира политическата система, президентът концентрира мощна власт. Това е заплаха. Концентрираш всички органи на сигурността, министъра на външните работи, министъра на защитата, министъра на вътрешните работи, основният секретар – всичко това е назначено от президента Румен Радев. Разбирам, че го е направил, да кажем, с най-хубаво предпочитание, с цел да се оправи с тази фундаментална рецесия на българската политическа система, за която предизвестяват от Европа. Но това не е положителният метод, изключително в случай че тази централизация се обърне с противоположен знак и се приложи същото – против това, с което желае да се оправи, приложи неговите способи, т.е. със същите способи, със същите учредения стартира да се бори с тази мафиотско-олигархична система, която би трябвало да се махне от България. Ако го направи с нейните средства, това ще значи, че в действителност има единствено промяна на караула на дълбоката страна. Това е огромният риск.

Другият метод да се оправи с рецесия една демократична политическа система е децентрализацията на властта, когато всеки поеме личните си отговорности, всеки бъде претрупан да свърши работата, която му е предоставена. Не да се лишават функционалности от Комисията за енергийно и водно контролиране, а да бъде оставена да си свърши работата или да бъдат направени по този начин разпоредбите й, че да свърши по-ефикасно работата. Това е методът, по който демократичните системи се оправят с рецесии – те се децентрализират. Те трансферират отговорност и разпореждат отговорности, търсят провалите там, където са. За образец да ви дам това, което направи Тръмп. Тръмп, когато управляваше епидемията в Съединени американски щати, стигна до извода... първо я отхвърляше, тъй като беше с голямо самочувствие, само че когато реши да се оправи с нея, я децентрализира. Каза, че щатите би трябвало да взимат ограниченията срещу рецесията и това беше правилно решение. Сегашният президент Байдън отхвърли тази теза и се върна към същото решение. Защо? Защото Съединените щати са народна власт. Защото по този начин е оправянето със здравната рецесия. Не централизирано, а през локалните органи, през децентрализирани отговорности, през овластяване на всички, които имат мощ и които на място могат да поправят казуса. Аз виждам, че в България се потегля по първия стандарт, който, за жалост, ми е до болежка прочут ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР