Трагедията на хората в засегнатите от наводнението населени места е

...
Трагедията на хората в засегнатите от наводнението населени места е
Коментари Харесай

Ще линчуват Киро Петков в наводнените райони! Спрял проект, който можеше днес да спаси хората

„ Трагедията на хората в засегнатите от наводнението обитаеми места е резултат от безвремието и безредието в “Напоителни системи ” в последната година. Дотук се стигна поради неналичието на каквато и да било предварителна защита. Днес няма оперативна съгласуваност сред Национален институт по метеорология и хидрология, басейнова дирекция и Напоителни системи. Реагира се след събитията, а не се работи превантивно за понижаване на вредите от нездравословното влияние на водите “, това написа в персоналния си фейсбук профил Снежина Динева, която бе изпълнителен шеф на “ Напоителни системи “ ЕАД.
Ето какво още споделя тя за водния призрачен сън, засегнал редица обитаеми места в България (публикуваме думите й без редакторска намеса):

„ По време на нашето ръководство Напоителни системи постоянно е било свързващото звено сред всички институции, ангажирани с тези обстановки, тъй като нашите специалисти са били постоянно на терен и сме следели непрекъснато всички сериозни точки. Когато се е налагало, с цел да спасим живота и здравето на хората, както и тяхното имущество сме пристъпвали към планувано прерязване на насипи за ориентиране на водните маси към далечни от обитаемоте места точки, с цел да не позволяваме или ограничим оптимално вредите по постройките и инфраструктурата. По този метод неведнъж сме спасявали десетки обитаеми места през интервала на нашето ръководство. През последната година обаче непознаването на ръководството на подобен вид спешни обстановки от назначените от “Промяната ” хора докара до това да се изгуби надзор и опцията за предварителна защита на нещастия като сегашната. Истината е че количествата дъжд, които са паднали са в действителност големи. Истината е че най-вероятно реката нямаше по какъв начин да не прелее тъй като е оразмерена единствено за 240 куб. метра, а приливната вълна е била с размер с над 400 куб. метра.

Но също по този начин е истина че в случай че експертният състав на Напоителни системи беше на своите места, вредите щяха да бъдат в пъти по-малко и най-вероятно единствено върху аграрни земи. От една година не се работи по най-важната активност, която е вменена на сдружението по запазване на нездравословното влияние на водите. В резултат – отводнителните канали са останали с доста ниска проводимост, речните корита са обрасли, което понижава опцията за безпроблемно прекосяване на водните маси.

Нашият екип познава проблематичните места на цяла България и съответно на засегнатия от наводнението регион, който е един от най-застрашените от подобен вид бедствия в страната. Знаем, че няма оборудване, което да ретензира подобен вид приливни талази, а водосбора на река Стряма е голям. Затова предприехме дейности за съществено решение на проблемите на целия район. Изготвихме повсеместен план за предварителна защита от нездравословното влияние на водите, в който включихме построяването на язовир Падеш( извънредно нужен, както с цел да побира водните маси от такива приливни талази, по този начин и да обезпечи питейната вода в региона, който и до през днешния ден страда от безводие в летните месеци), цялостна рехабилитация на основните отводнителни канали, както и на дигите -там, където са отслабени.
Липсващите от 60-те години средства за това бяха обезпечени посредством плана на Напоителни системи в НПВУ, който с лека ръка беше отстранен от държавното управление на “Промяната ”, с цел да бъде сменен с плана за батериите! За страдание през днешния ден сме очевидци на резултата от безхаберието и некомпетентността на тези дилетанти!

Политика не се прави с опорки, а с експертиза. Ето още малко обстоятелства.
Наводненията се образуват от несъразмерен лекомислен воден отток. Такъв се получава при интензивни превалявания (много дъжд за малко време) или при доста продължителни, въпреки и неинтензивни превалявания.
Формирането на лекомислен отток се въздейства от всички фактори – температура, почва, растителност, релеф. С най-голяма тежест – над 78% е наклонът на терена. Това значи, че откакто се е формирал лекомислен отток, неговото разпространяване не зависи от покритието на терена, а от наклона. Когато във водосливите (деретата) има насъбрана преносима биомаса (клони, листа, боклук), високият лекомислен отток с огромна кинетична сила го отнася със себе си.

Това спомага за запушването на по-тесни места, събиране на водата и образуване на приливни талази, откакто се разрушат преградите. Горските насаждения имат дарба да омекотят първичното образуване на лекомислен отток, само че не и да го предотвратят при огромни размери вода. Обратно – същите могат да обезпечат възстановяване на влагата в почвата и въздуха при продължителни суши, с помощта на изпомпването на вода от по-дълбоки почвени пластове, само че това е за малко! “.
Източник: demokrat.bg
Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР