Трагедия в Южна Италия. 62-ма са вече загиналите при разбиването

...
Трагедия в Южна Италия. 62-ма са вече загиналите при разбиването
Коментари Харесай

Увеличават се загиналите при разбиването на дървена лодка с мигранти в Италия

Трагедия в Южна Италия. 62-ма са към този момент починалите при разбиването на дървена лодка с мигранти в рифове край крайбрежията на Калабрия. Днес бяха открити още три тела. 80 са избавените. Издирвателната интервенция продължава. Италианският президент Серджо Матарела е изискал през днешния ден от Европейския съюз да вкара механизъм за деяние по отношение на идващите на континента хора, търсещи леговище.

Това е мечтаният бряг за стотици, потеглили отдалеко и в отчаянието си стигнали до такава степен, че да рискуват всичко, даже живота си. И толкоз е останало от 20-метровата лодка, в която 200-250 души, притиснати един до различен, са плавали към спасението през бурните води на Средиземно море.

Сега отломките са разпръснати на 100-ина метра по брега на Калабрия. Лодката, потеглила от турския град Измир преди четири дни, е била цялостна с мигранти от Афганистан, Иран, Ирак и Сирия, по информация на организация АНСА.

Сред починалите са 12 деца и 33 дами. Има и едно новородено - пристигнало на този свят без късмет да остане дълго.
Настанените в болница са в положително положение.

" От 20 души, които приехме, 19 прекараха нощта при нас, едно дете беше изпратено в мигрантски център. Днес останаха 16 пациенти. Всички са добре ", съобщи доктор Лучо Косентино, основен доктор в Кротоне.

Задържани по съмнение, че са трафиканти, са трима, като най-малко един от тях е с турска народност.

" Време е още веднъж да станем хора! " - написа на този лист, оставен в памет на жертвите дружно с няколко букети цветя, донесени от локалните хора.

" Кой всред нас би осъдил човек, който може да загине в разгара на война или на политическа неустойчивост, или от беднотия и апетит, не трябва да забравяме, че в сърцето на всеки човек тлее вяра за по-добро бъдеще ", добави сестра Лоредана Писани, Калабрия.

С болежка поради загубата на живот италианският президент прикани за мощен ангажимент от интернационалната общественост за унищожаване на аргументите за мигрантските потоци - войни, преследвания, тероризъм и обезлюдени земи поради климатичните промени.

Очаква се жертвите да са над 100. Докато политиците разискват вероятни решения, броят им ще бъде прибавен в непрекъснато възходящата статистика за гибелта на мигранти по злокобния маршрут през Средиземно море.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР