Трафичните данни на потребителите ще бъдат съхранявани от телекоми и

...
Трафичните данни на потребителите ще бъдат съхранявани от телекоми и
Коментари Харесай

ПП-ДБ внесе законопроект за защита на трафичните данни на потребителите

Трафичните данни на потребителите ще бъдат съхранявани от телекоми и други интернет снабдители в криптиран тип и единствено съдът ще може да ги декриптира при потребност от следствие и попречване на тежки закононарушения. Това планува законопроект, импортиран в Народното събрание от Божидар Божанов и група народни представители от “Продължаваме Промяната - Демократична България ".

Промените ще предотвратят потреблението на информацията за профилиране и следене, като в това време няма да се слагат спънки пред законното им потребление за следствие на тежки закононарушения.

“Поводът е решение на Съда на Европейски Съюз, който преди година и половина разгласи нашия закон за опровержителен на правото на Европейски Съюз поради неизбирателното предпазване на данните, което разрешава точно профилиране на жителите и поради неналичието на уведомления за осъществения достъп ", съобщи Божанов.

Измененията в законопроекта за електронните известия плануват още известяван на лицата, чиито трафични данни са поискани, откакто отпадне нуждата тях (когато закононарушението е предотвратено, досъдебното произвеждане е прекъснато и др.). “Важно е да знаем по кое време проверяващите органи употребяват наши трафични данни даже когато това е с позволение на съда ", безапелационен е Божидар Божанов.

Настоящият законопроект планува и промяна в регистрите за предпазване на претенции за даване на трафични данни, защото все още настояванията до съда за позволение се пазят в хартиени регистри по места и това не разрешава нужната проследимост, отчетност и съответен надзор върху процеса. Такава промяна е нужна от дълго време, с цел да бъдат предпазени данните на жителите от непозволено потребление ", сподели още Божанов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР