Традицията за честване на рождени дни датира от Древен Египет,

...
Традицията за честване на рождени дни датира от Древен Египет,
Коментари Харесай

Откъде е традицията да празнуваме рожден ден

Традицията за честване на рождени дни датира от Древен Египет, а по-късно се възприема и във Вавилон. Първоначално този ден се е чествал в фамилиите единствено от мъжете.

Според исторически свидетелства, първото празненство за честване на рожден ден се е състояло през 3000 година прочие н. е., когато е честван рожденият ден на фараона.

Както означават откривателите, в действителност празникът се е състоял не на деня на физическото раждане на владетеля, а на датата на възкачването му на престола, когато е провъзгласяван за провидение.

По-късно традицията за празнуване на рождени дни се предава от египтяните в антична Гърция. Веднъж месечно жителите на Гърция чествали рождения ден на богинята на лова Артемида.

Що се отнася до елементарните хора, античните гърци не чествали деня на раждането си. С появяването на християнството ранните църковни отци забранили тържествата за рождените дни и вместо това налагали друга традиция – да се отбелязва денят на гибелта.

Според ранното християнство, когато се роди бебе, то усилва прегрешението в този свят, до момента в който гибелта е ново раждане - път към безконечен живот и небесно самодоволство, т.е. това, което в действителност би трябвало да се смята за празник.

Има и друга причина ранните християни да не честват рождени дни. Тъй като тази традиция датира от античните египтяни и гърци, духовенството вярвало, че това е езически бит, който би трябвало да се заобикаля.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР