Традицията повелява: Всяко лято да празнуваме магията на джаза. Началото

...
Традицията повелява: Всяко лято да празнуваме магията на джаза. Началото
Коментари Харесай

За традициите, които никога не си отиват: Международен джаз фестивал Д-р Емил Илиев

Традицията повелява: Всяко лято да честваме магията на джаза. Началото ѝ бе сложено от доктор Емил Илиев още през лятото на 1998 година, а в хода на времето Банско се трансформира в столица на джаза и всички, които обичаме хубавата музика, знаехме че първите дни на месец август постоянно ще бъдат отдадени на срещи с музиканти от международна големина, на танци, на джем сешъни до сутринта и на невероятната атмосфера, която постоянно е съпътствала фестивала.

Тази година магията оживя още веднъж, само че в планинския уют на Боровец и към този момент носи името на своя основател - Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев ". Днес доктор Илиев, който всички наричахме лекар Джаз, не е измежду нас, само че неговото верую "да създадем джаз фестивала по-известен от този в Монтрьо " продължи пътя си, с помощта на доктор Таня Илиева - една изключителна жена, за която занапред ще се приказва доста в джаз средите. Таня Илиева освен продължава традицията, основана от брачна половинка ѝ, тя е идващият лекар Джаз, а доказателство за това бе първото издание в Боровец, което събра безчет фенове на хубавата музика пред сцената. И сигурна съм, доктор Илиев би се гордял от магичната атмосфера на тазгодишното издание. Защото всички ние се любувахме на незабравимите концерти в 5-те фестивални вечери, както е било постоянно... А също съм сигурна и че празникът на музиката в Боровец освен ще продължи, само че и че това е идната столица на джаза.

Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев " тази година бе открит на 3-ти август от доктор Таня Илиева, президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Водещи на събитието бяха Борис Панкин и Николай Захариев. В първата вечер си спомнихме за доктор Илиев...кадри, определени моменти от вълнуващия джазов живот на патрона на фестивала. Може би и той беше с нас в тези вечери, тъй като духът на обичания ни джаз конгрес беше подобен, какъвто е бил през всички години, в които той седеше на първия ред, дружно с Таня и щерка им Лили.

 интернационален джаз фестивал доктор емил илиев, боровец



Музикалната стратегия стартира, напълно както по традиция, с концерт на Бигбенд "Благоевград " със солисти Васил Петров, Христина Кацарска и Надя Тончева. След тях на сцената излезе Влатко Стефановски трио, а финалът на първата вечер бе подложен от бразилската звезда Розалия де Соуза.





Празникът на музиката продължи стремително във втория ден от фестивала, като началото беше сложено от музикантите MYX'D квинтет, чиито осъществявания погалиха ушите ни и приключи с горещи танци, с помощта на гостите от Международния джаз фестивал Nishville - КАЛ бенд. Няколко часа преди откриването на втората фестивална вечер, се състоя премиерата на биографичната книга в памет на доктор Емил Илиев. Д-р Таня Илиева описа дребна част от невероятните си мемоари с него, в това число и по какъв начин любовта със брачна половинка ѝ се е зародила посред им за по-малко от 24 часа. А в книгата, показа Таня, можете да срещнете и пророчества, изречени от доктор Илиев.



Третата фестивална вечер стартира с концерт на тромпетистa, който всички фенове на джаза в България познават - Михаил Йосифов и "Новините в джаза " със солисти Лъчезар Кацарски и Велека Цанкова. След тях на сцената излезе Джулиан Марли, синът на легендата Боб Марли, който безусловно съумя трансформира Боровец в сърцето на регето в неделя вечер. Джулиан завладя сцената, дружно с бенда си и изправи публиката на крайници до последното им осъществяване.



Четвъртата музикална вечер стартира с концерт на музикантите от "Александров Рагтайм Бенд ", които ни припомниха хубостта на обичайния джаз и приключи с италианската групировка Антонио Финта Квинтет.



Тържественото закриване на Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев " стартира с концерт на солисти от Бигбенда на БНР, продължи с осъществявания на Монтуно БГ и приключи величествено с гостите от Южна Корея - Юнгсу Чой секрети оркестра.



И по този начин, на 9-ти август първото издание на Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев " приключи, а ние с неспокойствие чакаме да се забележим идващото лято в Боровец, когато още веднъж ще честваме джаза. Защото споменът за доктор Илиев и любовта към музиката ще останат тук, измежду нас, вечно.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР