Традицията повелява на Бъдни вечер цялото семейство да е заедно

...
Традицията повелява на Бъдни вечер цялото семейство да е заедно
Коментари Харесай

Традициите на Бъдни вечер

Традицията повелява на Бъдни вечер цялото семейство да е дружно на трапезата. В дома на Димитрина Русева в димитровградското село Крепост се събират 4-и генерации.

Хасково

Подготовката за Бъдни вечер в дома на Димитрина Русева стартира от рано, като в нея се включват всички членове на фамилията. Най-напред се омесва обредният самун. Димитрина знае рецептата от своята баба.
Димитрина Русева: В хляба на Бъдни вечер слагаме една желязна паричка и този, който, откакто се разчупи хлябът, откри паричката, традицията споделя, че той ще бъде здрав през цялата година. Слагаме признака на кръста, знаете, че Исус Христос е бил разпънат. Може да бъде направено слънце, то е един тип знак на плодородието, могат да бъдат направени кошарата с овцете, грозд, плодородието на лозите, гроздето, слънчогледи, всичко каквото ражда земята.
Трапезата на Бъдни вечер включва единствено постни ястия, и те би трябвало да бъдат нечетен брой - 7, 9 или 11. На трапезата на Димитрия за Бъдни вечер постоянно се събира цялото семейство.

Празничната вечеря постоянно стартира с молитва.
Димитрина Русева: Разчупваме питката, като първото парче оставяме за Богородица и умрелите наши близки, по-късно всеки член от фамилията си отчупва по едно късче.
Според обичая никой не би трябвало да става от масата. Трапезата не се раздига цяла нощ, тъй като се има вяра, по-късно идват умрелите, с цел да вечерят и те.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР