Традиционните проевропейски политически партии в Европейския парламент блокираха евроскептичните и

...
Традиционните проевропейски политически партии в Европейския парламент блокираха евроскептичните и
Коментари Харесай

Крайнодесните бяха блокирани от всиши ръководни постове в Европарламента

Традиционните проевропейски политически партии в Европейския парламент блокираха евроскептичните и крайни групи от няколко управителни поста в комисии, съобщи " Политико ". Това разгневи антисистемните сили и може да сложи в риск договорката за бъдещото управление на Европейски Съюз.

Един от водачите на групите, Ришард Легутко от Европейски консерватори и реформисти, предизвести, че неговите евродепутати е по-малко евентуално да поддържат договорката за висшите постове, реализирана предходната седмица от европейските водачи, откакто бе блокиран опитът на един от членовете на ЕКР, някогашния полски министър председател Беата Шидло, да стане ръководител на комисията по претовареност и обществени въпроси.

Антисистемните групи бяха подсилени след изборите за Европейски парламент през май. Новата " Идентичност и народна власт ", представляваща партньорство сред италианската партия " Лига " и партията на Марин Льо Пен " Национален общ брой " във Франция, в този момент е петата по величина и има 73 евродепутати, единствено с двама по-малко от Зелените.

Заедно " Идентичност и народна власт " и Европейски консерватори и реформисти имат 135 евродепутати. Центристката демократична група " Обнови Европа ", подкрепяна от френския президент Еманюел Макрон, разполага със 108 места. Заедно обаче проевропейските сили управляват 519 места и в сряда съумяха да получат още повече мощ, като попречиха на опитите на крайните групи да заемат няколко висши позиции.

" Идентичност и народна власт " очакваше да оглави комисията по земеделие и развиване на селските региони, само че нейният претендент бе блокирана от четирите проевропейски партии. Вместо това бе определен немски евродепутат от консервативната Европейска национална партия. Крайнодесният претендент бе отхвърлена и за две зам.-председателски позиции.

Проевропейските групи отхвърлиха френски евродепутат от " Национален общ брой ", който се очакваше да застане отпред на комисията по правни въпроси. Вместо това тя ще бъде ръководена от британец либерал, която може да напусне Екологичен потенциал след Брекзит.

Силви Гийом, френски народен представител социалист, упрекна " Идентичност и народна власт ", че има ясни претекстове да желае да оглави комисията, която надзирава парламентарния имунитет на депутатите. Когато Льо Пен бе евродепутат през 2017 година да вземем за пример Парламентът гласоподава за повдигане на имунитета й поради фотоси с принуждение на " Ислямска страна ", които разгласява в " Туитър ".

Евроскептиците и националистите сега нямат собствен представител зам.-председател в Европарламента – изумително неявяване от управлението поради техния брой. Това значи, че те нямат и представители в Бюрото, където се взимат най-важните решения за работата на Екологичен потенциал.

Представител на " Идентичност и народна власт " упрекна проевропейските групи в двуличие, тъй като по думите му те настояват, че са бранители на демокрацията, а в това време отхвърлят посланичество на партиите на малцинството.

Гласуването срещу Шидло провокира най-яростния отговор. Лидери на ЕКР предизвестиха, че техните евродепутати е доста по-малко евентуално да поддържат договорката за бъдещите водачи на Европейски Съюз, в това число номинацията на Урсула фон дер Лайен от ЕНП за ръководител на Еврокомисията. Зелените и Европейска обединена левица към този момент оповестиха, че няма да гласоподават за нея идната седмица. Тя се нуждае от най-малко 376 гласа в Екологичен потенциал, с цел да оглави Еврокомисията.

Парламентарните комисии играят основна роля в работата на Европейския парламент. Те са по-специално на първа линия в договарянията по законодателните текстове, водени с Европейска комисия и страните членки, преди пленарните вотове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР